Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bezrezervna podrška

Američki ambasador u posjeti GPBiH, dogovoreno dodatno unaprjeđenje saradnje

Mirko Kuprešaković Michael Murphy gpbih
Foto: GPBiH

Na sastanku je zaključeno da će se dosadašnja saradnja dodatno unaprijediti te da će Ambasada SAD-a nastaviti jačati kapacitete Granične policije BiH

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković primio je u posjetu ambasadora SAD-a u BiH Michaela Murphyja, sa svojim saradnicima, i zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima Mirsada Buzara.

Na sastanku su razgovarali o sigurnosnoj situaciji i izazovima u Bosni i Hercegovini, kao i o važnosti nastavka izrazito uspješne saradnje, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Kuprešaković je zahvalio Ambasadi SAD-a na dugogodišnjoj podršci Graničnoj policiji BiH i na organizaciji niza specijalističkih obuka za pripadnike GPBiH. Direktor je dodao da Ambasada SAD-a bezrezervno podržava Graničnu policiju BiH ulažući u kapacitete GPBiH i u vidu specijalističkih oprema, što uveliko pomaže policijskim službenicima za rad i aktivnosti na terenu s ciljem suzbijanja prekograničnog kriminaliteta.

Ambasador Murphy zahvalio je direktoru Kuprešakoviću te istaknuo važnost jačanja dosadašnje saradnje između Ambasade SAD-a i Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH.

Naglasio je važnost pojačane saradnje u borbi protiv terorizma i za sigurnost granica, te ponovio kontinuiranu podršku Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je zaključeno da će se dosadašnja saradnja dodatno unaprijediti te da će Ambasada SAD-a nastaviti jačati kapacitete Granične policije BiH. Ujedno su dogovoreni i daljnji modaliteti saradnje, navodi se u saopćenju.