Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

State Department

Američki narod se pridružuje narodu BiH u žalovanju i odavanju počasti žrtvama

zastave pola koplja – institucije bih-pixsell

Nastavit ćemo stajati uz porodice koje su izgubile svoje voljene i uz one koji nastavljaju neumorno tražiti nestale, bore se za istinu, podržavaju preživjele i traže pravdu procesuirajući odgovorne, kaže se u saopćenju

Povodom 27. godišnjice od genocida u Srebrenici američki State Department izdao je saopćenje u kojem je pružio podršku porodicama žrtava.

– Sjedinjene Države nikada neće zaboraviti više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u julu 1995. godine. Američki narod se pridružuje narodu Bosne i Hercegovine u žalovanju i odavanju počasti žrtvama – stoji u saopćenju.

– Nastavit ćemo stajati uz porodice koje su izgubile svoje voljene i uz one koji nastavljaju neumorno tražiti nestale, bore se za istinu, podržavaju preživjele i traže pravdu procesuirajući odgovorne. Potrebna je hrabrost i snaga za prevladavanje boli i gubitka te promicanje nade i tolerancije – navode iz State Departmenta.

Također su naglasili da su duboko predani pružanju podrške liderima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koji su voljni poduzeti značajne korake ka pomirenju u potrazi za boljom budućnošću za sve građane.

– Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene svojem dugogodišnjem prijateljstvu s Bosnom i Hercegovinom i nastavljaju biti čvrst partner predan zajedničkom cilju demokratske, uključive i prosperitetne Bosne i Hercegovine na putu ka punoj euroatlantskoj integraciji – naveli su u saopćenju povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.