Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki šamar Dodiku, Vučiću i Nikoliću

BiH

dodik vucic nikolic

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Samantha Power izjavila je u intervjuima za bosanskohercegovačke medije od subote kako nema dileme kako se u Srebrenici tokom rata u Bosni i Hercegovini dogodio genocid te ocijenila da su čelnici Srbije i bh. entiteta Republike Srpske sami sebe diskreditirali njegovim negiranjem.

Power, koja je bila ratna izvjestiteljica u Bosni i Hercegovini, na upit novinara za komentar o činjenici da su vodstvo Srbije, predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, te predsjednik RS-a Milorad Dodik u petak zajednički ponovili stav da negiraju genocid i da se protive njegovom međunarodnom priznanju i rezoluciji koja se planira donijeti u UN-u, odgovorila je da su “oni samo sebe diskreditirali, a nisu diskreditirali genocid”.

“Oni su samo omalovažili sebe”, izjavila je američka ambasadorica pri UN-u, dodavši da takvim tvrdnjama više niko ne vjeruje u svijetu i da očekuje kako će se ta istina prihvatiti u Srbiji i RS-u.

“Nema nikakve sumnje da će ta historijska činjenica, da se u Bosni i Hercegovini dogodio genocid, s vremenom biti prihvaćena od razumnog javnog mnijenja u Srbiji i u RS-u”, poručila je.

Zadovoljenje pravde

Osuda srebreničkog genocida je, po riječima Power, potrebna kao podsjetnik Vijeću sigurnosti UN-a i međunarodnoj zajednici da nisu preuzeli odgovornost prije 20 godina i opomena za druge dijelove svijeta.

“Ne samo da smatramo da je rezolucija o sjećanju na genocid važna, nego vjerujemo da ona ima cjelovitu poruku, koja je od izuzetnog značaja za sve članice Vijeća sigurnosti UJN-a i širu međunarodnu zajednicu”, rekla je američka ambasadorica pri UN-u.

Upitana treba li Srebrenica dobiti poseban status u Bosni i Hercegovini i biti pod jurisdikcijom države, a ne entiteta, Power je istakla da SAD “poštuje dejtonsku strukturu države”, što praktično znači da ne podržava tu inicijativu, ali je zatražila da se svim prognanim Srebreničanima omoguće povratak i siguran život.

Ona je kazala kako proces zadovoljenja pravde i suđenja odgovornima za Srebrenicu još nije dovršen.

Samantha Power Testifies At House Appropriations Committee Budget Hearing.

Samantha Power

“Vidite, u Bosnu i Hercegovinu sam došla kao novinarka. U julu 1995. godine izvještavala sam iz Srebrenice. Da mi je tada neko rekao da će [lideri bosanskih Srba i optuženi za genocid i ratne zločine] Ratko Mladić, Radovan Karadžić, general [Radislav] Krstić i ostali odgovorni za zločine biti izvedeni pred lice pravde u Hagu, ne bih mu povjerovala. Oni su sve činili s osjećajem potpune nedodirljivosti, kao da će zauvijek ostati nekažnjeni”, rekla je Power.

“Mislim da je zaista značajno što su svi završili iza rešetaka. Platili su, odnosno plaćaju cijenu za zvjerstva koja su naredili ili orkestrirali. Ali, očito je da proces suđenja odgovornima i zadovoljenja pravde još nije dovršen, zbog čega se SAD i međunarodna zajednica neće smiriti sve dok ne bude okončan.”

Besmisleni pozivi

Ponovila je kako “ljudi koji pokušavaju poreći genocid u Srebrenici svojim riječima sami sebe marginaliziraju”.

“Veoma je važno, i to trebaju znati svi u Bosni i Hercegovini, da niko na cijelom svijetu, ko je pogledao činjenice, nema ni najmanju sumnju o tome što se dogodilo u julu 1995. godine, o tome šta je vojska bosanskih Srba počinila Bošnjacima u Srebrenici. Nekoliko politiziranih, ideoloških glasova ne bi trebalo nikome skrenuti pažnju sa činjenica koje dokazuju da je u Srebrenici počinjen genocid. Pozivi da se ne klanja dženaza su besmisleni i marginalni”, kazala je američka ambasadorica.

U ljeto 1995. godine jedinice Vojske RS-a, pod komandom generala Ratka Mladica, pobile su u enklavi, iz koje su se prethodno povukli pripadnici mirovnih snaga UN-a, više od 8.000 bošnjačkih mladića i muškaraca, što je najteži zločin počinjen na tlu Evrope nakon okončanja Drugog svjetskog rata.