Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tunis zatvara 80 džamija: Terorista sa plaže smrti pred masakr djelovao opušteno (FOTO)

tunis masakr (3)

Premijer Tunisa Habib Esid saopćio je u subotu da će uvesti niz novih sigurnosnih mjera, uključujući zatvaranje nekih džamija i angažovanje vojnih rezervista, pošto na hiljade turista napušta zemlju poslije najgoreg terorističkog napada u njenoj historiji.

U obraćanju novinarima, vidno uznemiren Esid pozvao je sve građane da se suprotstave terorizmu i obećao novčane nagrade za informacije koje vode do hapšenja ekstremista.

tunis masakr (1)

– Borba protiv terorizma je nacionalna odgovornost. Mi smo u ratu protiv terorizma, koji predstavlja ozbiljnu opasnost za nacionalno jedinstvo, tokom ovog osjetljivog perioda kroz koji država prolazi – rekao je Esid.

Esid je najavio i da će pozvati vojne rezerviste, koji će biti razmješteni na turističkim lokacijama širom zemlje, kao i u hotelima, čije osoblje, takođe, treba da pojača mjere sigurnosti, prenosi agencija AP.

tunis masakr (2)

Esid je rekao i da će političke stranke i udruženja koja promovišu radikalne ideje ili se finansiraju iz sumnjivih izvora biti zatvorene, kao i oko 80 džamija, poznatih po ekstremističkim molitvama.

U međuvremenu, turisti su zatrpali aerodrom u Hamametu, u blizini ljetovališta Sus, u kojem je mladić Seifeddine Rezgui u šorcu izvadio pušku iz suncobrana i ubio 39 osoba, većinom turista, od kojih najmanje 15 Britanaca.

tunis masakr (4)

Njegovu fotografiju pred ubilački pohod objavilu su večeras britanski mediji. Na njoj se vidi terorista koji odaje dojam opuštenosti.

Dok gazi kroz pijesak u rukama nosi kalašnjikov iz kojeg će nekoliko trenutaka kasnije ubiti 38 ljudi.