Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blinkenov savjetnik u Sarajevu

Američki zvaničnik Derek Chollet: Susreo sam bh. šampione u borbi protiv korupcije!

FOTO AMBASADA SAD

Sastanak u prisustvu Escobara i Glasera održan sa Erduanom Kafedžićem i Ivanom Korajlić

Derek Chollet, savjetnik američkog državnog sekretara Anthonya Blinkena, koji boravi u posjeti BiH, sastao se danas i sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduanom Kafedžićem. Također sastanku je prisustvovala i izvršna direktorica Transparency International Ivana Korajlić.

Piše: A. DUČIĆ

O tome je na Twitteru i izvijestio javnost napisavši da je počašćen susresti se s „vodećim antikoruptivnim šampionima“.

– SAD čvrsto stoje uz ovakve vitalne napore. Njihov rad je krucijalan kako bi se izabrani zvaničnici tretirali odgovornim i kako bi BiH napredovala i bila prosperitetna u korist svih građana – naveo je Chollet.

Iz Američke ambasade su istaknuli da je razgovor, kojem su prisustvovali i zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i euroazijska pitanja State Departmenta Gabriel Escobar te direktora Ureda za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenje zakona Ministarstva vanjskih poslova SAD (INL) Stephen T. Glaser, bio o korupciji, rak-rani demokratije.

Chollet se u protekla dva dana sastao s nizom bh. zvaničnika. Ima bogatu političku i diplomatsku karijeru, a radio je u State Departmentu, Bijeloj kući te Ministarstvu odbrane SAD-a. Bio je pomoćnik ministra odbrane za meuđunarodnu sigurnost. U svojoj karijeri je savjetovao visoke američke dužnosnike Jamesa Bakera, Warrena Christophera, kao i Richarda Holbrooka, tvorca Daytonskog sporazuma.