Chollet i Escobar

Amerika će sankcionisati one koji potkopavaju institucije BiH i Daytonski sporazum

Chollet i Escobar

Obojica su dio svoj obraćanja posvetili predsjedniku entiteta Republike Srpske, Miloradu Dodiku

Komitet za vanjsku politiku američkog Senata saslušao je izvještaje specijalnog savjetnika američkog državnog sekretara Dereka Cholleta o situaciji na zapadnom Balkanu i specijalnog izaslanika SAD-a za zapadni Balkan Gabriela Escobara, a obojica su spomenuli predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu huškačku retoriku kao neke od glavnih razloga za nestabilnost BiH i nedostatak demokratskog napretka.

Chollet je rekao da se američka politika zasniva na jednostavnim principima koje žele vidjeti u Evropi.

– Naša politika je zasnovana na jednostavnom principu: cjelovita, slobodna, prosperitetna i mirna Evropa – to je u interesu naše nacionalne sigurnosti, ali nažalost zapadni Balkan ostaje dio slagalice koji nedostaje. Integracija u EU nije laka. Prepreke su ogromne. Korupcija, cyber-napadi, ekonomske prepreke, ovisnost od ruske energije – rekao je on.

Istakao je da su fokusirani na ozbiljne izazove u BiH te da dvadeset osam godina nakon Daytona još uvijek postoji mir u BiH, ali to je, kako je ocijenio, vrlo nestabilan mir.

-Rasprostranjena korupcija, demokratsko nazadovanje, sve zapaljivija retorika etnonacionalističkih lidera duboko zabrinjavaju i napadaju temelje Daytonskog sporazuma. Jasno smo stavili do znanja da se protivimo takvim akcijama i da ćemo nametnuti posljedice. Ostajemo duboko posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, njenim euroatlantskim integracijama i punoj implementaciji Daytona – poručio je Chollet.

Američki izaslanik za zapadni Balkan osvrnuo se na podjele i političke igre u BiH, a naveo je da je korištenje bonskih ovlasti visokog predstavnika bila teška, ali neophodna odluka.

– Visoki predstavnik je iskoristio bonske ovlasti u oktobru 2022. kako bi prekinuo četverogodišnji prekid u formiranju Vlade entiteta FBiH. SAD su snažno podržale ove teške, ali neophodne odluke. Uz uspostavljene nove vlade na državnom i entitetskom nivou, možemo pomoći liderima BiH da provedu dugo zakašnjele reforme i unaprijede evroatlantske aspiracije svojih građana – rekao je izaslanik.

Kako je naglaiso, duboko su uznemireni upornim prijetnjama otcjepljenjem i antidemokratskim djelovanjem predsjednika RS-a Milorada Dodika.

-U saradnji sa evropskim partnerima, radit ćemo na tome da Dodika odvratimo od de facto razdvajanja i ograničimo resurse za finansiranje njegovih podjela – podvukao je Escobar.

On je takođe dodao da će SAD nastaviti da podržavaju misiju EUFOR ALTEA.

– Nastavljamo podržavati snažnu operaciju EU – misiju Operacije ALTHEA za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH, a SAD će nastaviti primjenjivati sankcije protiv onih širom regije koji prijete ili potkopavaju institucije BiH ili Dejtonski mirovni sporazum. Ima i svijetlih tačaka u regionu, a nije slučajno da postoje članice NATO-a – zaključio je Escobar u svom izvještaju.