Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uputili apel građanima

Ministarstvo: Pojava medvjeda u urbanim zonama nije slučajna

Foto: Screenshot/YouTube
Medvjed na Vratniku

Uputili su apel građanima da svojim akcijama i postupcima ne uznemiravaju i uništavaju prirodna staništa medvjeda, kao i da ako primijete izvođenje nedozvoljenih radnji u prirodi – vožnja motornim vozilima, prekomjerno branje borovnica, ostavljanje hrane i otpadaka u prirodi o tome obavijeste Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove

Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i privrede Kantona Sarajevo navela su u saopćenju da je javnost bila uznemirena nakon što je mrki medvjed ušao u urbani dio grada na području Hadžića i Vratnika.

Iz ta dva ministarstva navode da zajedno prate tok djelovanja akcije udaljavanja medvjeda prema ruralnim dijelovima koju provodi Interventni tim za velike zvijeri Kantona Sarajevo, u saradnji s policijom, Kantonalnom upravom civilne zaštitu i lovačkim društvima KS.

Naglašavaju da je mrki medvjed, pored vuka i risa, autohtona divlja životinja (velika zvijer), čije postojanje na prostoru Federacije BiH i Evropske unije ima veliku važnost u očuvanju biološke raznolikosti.

Podsjećaju da je zakonodavstvom Federacije BiH je zabranjeno smanjivanje brojnosti populacija divljih vrsta ili ih hvatati, ozljeđivati ili ubijati, uništavati njihova staništa ili mijenjati njihove životne uvjete, namjerno uklanjati divlje biljke i gljive iz njihovih staništa i smanjivati njihove populacije u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

-Velike zvijeri Federacije BiH su proglašene ugroženim u skladu s Crvenim listama divljih vrsta i podvrsta životinja, biljaka i gljiva Federacije BiH – objašnjavaju iz ova dva ministarstva.

Kako dodaju, medvjedi su, prema svojoj etologiji, životinje koje u rijetkim slučajevima izlaze iz svojih prirodnih staništa i zalaze u urbane zone s povećanom koncentracijom buke i gužve. Razlog je najčešće ljudski faktor kada dolazi do uznemiravanja njihovih staništa i putanje kretanja.

Zato su uputili apel građanima da svojim akcijama i postupcima ne uznemiravaju i uništavaju prirodna staništa medvjeda, kao i da ako primijete izvođenje nedozvoljenih radnji u prirodi – vožnja motornim vozilima, prekomjerno branje borovnica, ostavljanje hrane i otpadaka u prirodi o tome obavijeste Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove.

Podsjećaju da je Zakonom o lovstvu Federacije BiH propisana zabrana žetve i košenje poljoprivrednim strojevima koji nemaju ugrađene uređaje za plašenje i istjerivanje divljači, paljenje korova, strnjika, trstika, trave i drugog rastinja u lovištima, oblaganje otvorenih kanala, akumulacija jezera i obala vodotoka plastičnim i drugim materijalima na način koji bi ugrožavao divljač, upotreba hemijskih preparata na način i u količini koji ugrožavaju zdravlje i opstanak divljači i naročito, odlaganje otpada, smeća ili nečiste tvari u prostoru lovišta.

-Svjesni smo da pojava medvjeda u urbanim zonama nije slučajna pojava, te je hitnim akcijama naloženo inspekcijama da pojačaju nadzor i kazne osobe koja krše zakonske obaveze koje ovim životinjama, ali i ljudima osiguravaju miran i harmoničan život u skladu s prirodom – zaključuje se u saopćenju dva nadležna kantonalna ministarstva.