Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

događanja u višegradu

Američku ambasadu pitali o odlikovanju Draže Mihailovića, evo šta su odgovorili

ambasada-SAD-Sarajevo

Sjedinjene Američke Države, kao i uvijek, osuđuju bilo koji čin ekstremizma ili govora mržnje, a zloupotreba ili namjerno pogrešno tumačenje istorijskih činjenica nije nikome korisno

Sjedinjene Američke Države, kao i uvijek, osuđuju bilo koji čin ekstremizma ili govora mržnje, a zloupotreba ili namjerno pogrešno tumačenje istorijskih činjenica nije nikome korisno, rečeno je Srni u Ambasadi SAD u BiH.

“Naš odgovor na događanja u Višegradu govori za sebe. U nedjelju smo na tviter nalogu napisali da smo ‘zgroženi izvještajima o prijetnjama i nacionalističkoj retorici tokom događaja u Višegradu. Ta vrsta ponašanja je neprihvatljiva. Očekujemo od nadležnih institucija da poduzmu neophodne korake i istraže ove prijetnje i odgovorne osobe'”, navodi se u odgovoru iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH na pitanje Srne “da li je ambasadoru SAD u BiH Ericu Nelsonu poznata činjenica da je nekadašnji predsjednik njegove države Harry Truman 29. maja 1948. godine posthumno odlikovao Dražu Mihailovića – Ordenom legija zaslužnih prvog stepena za “organizovanje i vođenje snaga otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju” i “spasavanje američkih avijatičara”.