Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aferu razotkrio Fokus

Amerikanci na crnu listu stavili firmu s kojom je Forto potpisao ugovor o digitalizaciji!

forto potpis ugovora sa Siriusom u januaru 2024.
Foto: Ministarstvo prometa i komunikacija BiH
S potpisivanja ugovora sa Siriusom u januaru 2024.

U januaru je s firmom Sirius potpisao ugovor težak 25,8 miliona KM. Fokus pisao o nezakonitostima i štimanju tendera

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD danas je sankcionisao mrežu pojedinca i subjekata koji predstavljaju glavne izvore prihoda predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegove porodice, a jedan od tih subjekata je i firma Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka.

Riječ je o firmi s kojom je 3. januara ove godine ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto potpisao ugovor za nabavku opreme za digitalni prenos i emitiranje Javnih RTV servisa u BiH. Ugovor je težak 25,8 miliona KM, a zajedno sa Siriusom ovaj posao je dobila i hrvatska firma Odašiljači i veze (OIV).

Fokus je u nizu tekstova razotkrio ovu aferu, odnosno niz nezakonitosti te koruptivno djelovanje koji su pratili sam tenderski postupak. Također, razotkrili smo i sumnjivo postupanje Ureda za razmatranje žalbi BiH u ovom procesu, koji je kršio vlastite rokove i koji je čekao da jedna od firmi iz konzorcija koji se žalio odustane od žalbe, te da odbaci žalbu na tender bez ulaženja u njen meritum.

Kako smo objavili, dok je trajao tender, Vijeće ministara BiH je odobrilo dodatnih 63.000 KM kako bi se mogla prihvatiti unaprijed dogovorena ponuda konzorcija Sirius 2020 – OIV.

Kako je danas objavio OFAC, Milorad Dodik je svoj službeni položaj koristio za lično bogaćenje kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom (Igor).

-Na primjer, tokom 2024. godine, iskoristili su kontrolu koju imaju nad visokim dužnosnicima u vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) za manipulisanje izradom državnog budžeta BiH kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti kompaniji Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group — subjektu koji je u pomenutoj mreži—mimo konkurentskog procesa. Dodatno, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka je informatička kompanija koja posluje unutar mreže porodice Dodik. Uz Prointer i Kalderu, Sirius je u BiH dobro poznat po unosnim ugovorima sa vladom. Prointer i Sirius zajedno pružaju robe i usluge iz domena informacionih tehnologija (IT) organizacijama unutar vlasti na nivou RS i BiH, dok Kaldera primarno pruža usluge u sektoru inženjerstva – navodi se u saopćenju OFAC-a.

Kako su dalje naveli, u slučaju mnogih od navedenih subjekata Igor je često, iz sjene, uključen u poslovanje.

-Na primjer, u aprilu 2024. godine, tadašnji direktor Siriusa podnio je ostavku, a Igor je učestvovao u zapošljavanju zamjene. Igor je bio u konačnici odgovoran za osiguravanje da svaka kompanija — uključujući Prointer, Sirius i Kalderu — izvrši plaćanja kako bi ispunila svoje finansijske obveze. Dodatno, Igor je odobrio plan podmirenja Kalderinog duga kod lokalne banke, a odmah potom zaključen je zajam između Prointera i Kaldere. Igor je takođe učestvovao u organizaciji sastanka na kojem je razgovarao o novim ugovorima sa svojim saradnicima i generalnim direktorom Prointera – ističe se u saopćenju OFAC-a.