Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O "razdruživanju"

Amerikanci poslali novo upozorenje vlastima RS-a: “To je drugo ime za secesiju”

FOTO: Arhiva
Ambasada SAD-a u BiH

Poručuju da će “Sjedinjene Američke Države će iskoristiti sve mehanizme za provedbu koji su nam na raspolaganju kako bismo odgovorili onima koji se bave destabilizirajućim, anti-dejtonskim radnjama”

Američke sankcije mogu se primijeniti na bilo koju instituciju, uključujući banke, bilo u privatnom ili javnom vlasništvu, koje pružaju materijalnu podršku pojedincima ili kompanijama koje su pod američkim sankcijama.

Finansijske institucije imaju odgovornost da osiguraju da njihove interne politike praćenja procedura i upravljanja rizikom uzimaju u obzir sve primjenjive sankcijske politike”, navode iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za N1.

Poručuju da će “Sjedinjene Američke Države će iskoristiti sve mehanizme za provedbu koji su nam na raspolaganju kako bismo odgovorili onima koji se bave destabilizirajućim, anti-dejtonskim radnjama”.

“Stav Sjedinjenih Američkih Država je jasan: ‘razdruživanje’ Republike Srpske od Bosne i Hercegovine je drugo ime za secesiju i kao takvo je neustavno i antidejtonsko. Bosna i Hercegovina nije zajednica država, a Republika Srpska nije niti je ikada bila država.

‘Razdruživanje’ Republike Srpske ili secesija je opasna, neodgovorna i ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Ovo su ključni interesi SAD koje ćemo braniti, između ostalog, pozivanjem na odgovornost onih koji učestvuju u destabilizirajućim i antidejtonskim aktivnostima, poput navedenih”, poručuju iz Ambasade SAD.