Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jajce

Na Pozorišnim igrama BiH o Abdulahu Sidranu i Fondaciji Sidran

tarik sidran jajce
Foto: Fena

Tarik Sidran je istaknuo da se o Fondaciji “Sidran” brinu njegovi najbliži koji će se potruditi da ga se sjećaju na najbolji način

Tradicija Pozorišnih igara u Bosni i Hercegovini je organiziranje programa posvećenog onima koji nisu više među nama, a dali su doprinos ne samo ovoj manifestaciji nego i kulturnom i javnom životu BiH. Tako je u srijedu upriličen razgovor sa sinom književnog velikana Abdulaha Sidrana, Tarikom Sidranom koji je vodio direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar.

Tarik Sidran ovom prilikom je govorio o Fondaciji Sidran koja je osnovana dvije godine prije piščeve smrti kako bi se i na taj način sačuvalo sjećanje na njegov lik i djelo te osiguralo od eventualnih zloupotreba.

-Mislim da je neophodno da se lik i djelo takve veličine institucionizira – smatra Tarik Sidran.

On je rekao da je osnivanje Fondacije bila želja njegovog oca još za života.

O značaju Abdulaha Sidrana za književnost, poeziju, dramu i film govorili su njegovu poštovaoci i prijatelji.

I ovaj put spomenuto je pitanje nacionalnih penzija za istaknute umjetnike, koje BiH za razliku od drugih zemalja u regionu nema.

Također, bilo je riječi o povezanosti Abdulaha Sidrana sa Pozorišnim igarama u Jajcu, gdje su izvođeni njegovi tekstovi, dok je za dramski test “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce” i nagrađen.

Abdulah Sidran rođen je 2. oktobra 1944. u Sarajevu, a premino 23. marta ove godine.

Tarik Sidran je istaknuo da se o Fondaciji “Sidran” brinu njegovi najbliži koji će se potruditi da ga se sjećaju na najbolji način. Između ostalog, istaknuo je da je iza njegovog oca ostalo nereliziranih scenarija, dramskih tekstova, rukopisa…