Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinski vojnici povukli se iz dijela Časov Jara

Foto: Screenshot/X

Napredovanje u regiji Harkov zaustavljeno je, ali ukrajinski vojni analitičari priznaju da je 2024. teška godina za Ukrajinu na bojnom polju i da je kašnjenje u primanju američke vojne pomoći imalo uticaja

Ukrajinska vojska saopćila je u četvrtak da su se njeni vojnici povukli iz dijela Časov Jara u istočnoj regiji Donjecka, dan nakon što je Rusija saopćila da su njene snage preuzele kontrolu nad oblasti u tom strateškom gradu.

Uspostave li potpunu kontrolu nad gradom, ruske snage potencijalno bi ga mogle iskoristiti kao polaznu tačku za napredovanje prema zapadu i ukrajinskim gradovima Kramatorsku i Slovjansku.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u srijedu da su njegove snage preuzele kontrolu nad okrugom Novji, koji se nalazi zapadno od kanala Siverskji Donjec-Donbas koji prolazi kroz istočni dio grada.

-Postalo je nepraktično držati susjedstvo kanala nakon što je neprijatelj ušao u njega, jer je to ugrozilo živote i zdravlje naših vojnika, a položaji naših branitelja su uništeni – izjavio je vojni portparol Nazar Vološin za ukrajinsku televiziju.

-Zapovjedništvo je odlučilo povući se na zaštićenije i spremnije položaje, ali ni tamo neprijatelj ne prestaje s aktivnim borbenim djelovanjem – kazao je.

Napredovanje u regiji Harkov

Ruske snage, koje su pokrenule svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., polako napreduju u regiji Donjeck već nekoliko sedmica i pokušavaju otvoriti novi front u blizini sjeveroistočnog grada Harkova.

Napredovanje u regiji Harkov zaustavljeno je, ali ukrajinski vojni analitičari priznaju da je 2024. teška godina za Ukrajinu na bojnom polju i da je kašnjenje u primanju američke vojne pomoći imalo uticaja.

Ukrajinska vojska objavila je u dnevnom ažuriranju da je u posljednja 24 sata došlo do više od 161 vojnog sukoba, od kojih je većina u regiji Donjecka.

Navodi da su njene trupe spriječile ruske snage da probiju ukrajinsku odbranu na Kramatorskom frontu, koji uključuje područja u bliziniČasov Jara.

U protekloj sedmici, ukrajinska vojska također je izvijestila o intenziviranju borbi na frontu u Torecku u regiji Donjecka. Vološin je kazao da su ruske snage tu napale 114 puta prošle sedmice, u usporedbi s 31 napadom tokom sedmice prije toga, prenosi Reuters.