"Immediate Response 21"

Amerikanci transportere i vojnu opremu za vježbu u BiH dopremaju i brodovima

befd4a1fef6e960e0a99

Dolazak ostale američke vojne opreme i naoružanja za vježbu “Immediate Response 21'” u luku Gaženica očekuje se tokom idućih dana

Američki vojni brod ‘YUMA’ kojim je dopremljen dio američke vojne opreme i vozila za međunarodnu vojnu vježbu ‘Immediate Response 21’ uplovio je u utorak u zadarsku luku Gaženica, javlja Večernji list.

Američka vojna oprema potom je prevezena u kasarnu ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku gdje je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovjedništvo Immediate Response 21 (IR21) zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, tokom prve polovice maja sva oprema će iz kasarne u Zemuniku biti kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta, vojni poligon ‘Eugen Kvaternik’ u Slunju te na vojne poligone u Bosni i Hercegovini.

Dolazak ostale američke vojne opreme i naoružanja za vježbu “Immediate Response 21'” u luku Gaženica očekuje se tokom idućih dana. Brod USNS ‘YUMA’ (T-EPF-8) dužine je 103 metara, a posada broji 34 člana. Ekspedicijski brzi transportni brodovi (EPF) plitkog su gaza, aluminijski katamarani dvostrukog trupa sposobni su za prijevoz ljudstva i tereta.

Odlikuje ih velika brzina i pokretljivost. Brodovi su izrađeni za prijevoz 600 tona tereta, 1200 nautičkih milja prosječnom brzinom od 35 čvorova pri stanju mora 3. Inače, transportni brod Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država, USNS YUMA (T-EPF-8) prethodnih godina u nekoliko je navrata boravio u Republici Hrvatskoj, u brodogradilištu “Viktor Lenac” gdje je bio na remontima u okviru redovitog održavanja.

Također, Yuma je 2019. godine, u okviru planske aktivnosti bilateralne vojne suradnje sa oružanim snagama SAD-a, bila u posjeti Hrvatskoj ratnoj mornarici.