Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vijeće ministara bih

Amidžić i Šeldon potpisali sporazum o grantu u iznosu 8.000.000 eura

amidzic sheldon
FOTO: Fena

Grant je odobrio Investicioni okvir za Zapadni balkan, i njime će upravljati Međunarodna banka za obnovu i razvoj

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić i šef Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon potpisali su Sporazum o grantu u iznosu od 8.000.000 eura.

Grant je namjenjen za finansiranje uređenja plovnog puta na koridoru rijeke Save, što podrazumijeva i deminiranje desne obale te predstavlja prvu fazu.

Ovim projektom će se unaprijediti zaštita od poplava i poboljšati prekogranična saradnja u oblasti voda na koridorima Save i Drine.

Grant je odobrio Investicioni okvir za Zapadni balkan, i njime će upravljati Međunarodna banka za obnovu i razvoj. Projekat će se provoditi uz podršku Ministarstva komunikacije i transporta BiH.

Dosadašnja ulaganja Svjetske banke u Bosni i Hercegovini iznose više od 2,5 milijardi US dolara kroz 124 finansirana projekata. Trenutni portfolij Svjetske banke iznosi 558,11 milion USD u 14 finansiranih projekata.

Amidžić se zahvalio Šeldonu za dosadašnju saradnju. Šeldon je izrazio zadovoljstvo i najavio i dalju podršku projektima u Bosni i Hercegovini. Svjetska banka je od 1996. godine imala veoma značajnu ulogu u oporavku Bosne i Hercegovine, koju je zadržala i danas. Ulaganja Svjetske banke odnose se na finansiranje širokog spektra sektora kao što su transport, gasifikacija, deminiranje, stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, javni radovi, poljoprivreda i mikro-finansiranje, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.