Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Predsjedništvo SDP-a odlučilo koga će podržati u utrci za nečelnika Srebrenice i Stoca

Nermin Nikšić
FOTO: Fena
Nermin Nikšić

Predsjedništvo SDPBiH je razmatralo prijedloge o zajedničkim kandidatima za određene načelničke pozicije i donijelo odluku

 Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) procijenilo je da spremno dočekuje ovogodišnje lokalne izbore. Na izborima će SDPBiH nastupiti u 92 općine i grada širom Bosne i Hercegovine, što je najveći broj sredina u kojim partija izlazi na izbore u savremenoj demokratskoj historiji. SDP osuđuje najave vlasti Republike Srpske kad je u pitanju promjena imena Srebrenice.

– Prvenstveni izborni cilj jeste zadržavanje postojećih načelničkih i gradonačelničkih pozicija, kao i dobijanje novih pozicija samostalno ili u saradnji sa koalicionim partnerima, ali i povećanje broja vijećnika i odbornika – navode iz SDP-a.

U skladu sa tim, SDPBiH je, u razgovoru sa partnerima, odlučio u pojedinim općinama nastupati koaliciono. U tim sredinama će zajednički kandidati za načelničke i gradonačelničke pozicije biti rezultat dogovora temeljenog na platformi koja se u protekle više od tri godine pokazala dobitnom.

– Vjerujemo da su glasači do sada prepoznali rad naših vijećnika, odbornika, načelnika i gradonačelnika, ali i pomoć viših nivoa vlasti prema svim građanima Bosne i Hercegovine u cilju boljih uslova za život u lokalnim zajednicama, koja se itekako povećala u proteklih godinu dana – ističe se u saopćenju stranke.

Predsjedništvo SDPBiH je razmatralo prijedloge o zajedničkim kandidatima za određene načelničke pozicije i donijelo odluku da će u Srebrenici podržati nezavisnog kandidata, a u Stocu će biti podržan nestranački kandidat.

Također, SDP BiH očekuje podršku ostalih probosanskih stranaka u Republici Srpskoj za načelnike Vukosavlja i Novog Goražda.

– SDPBiH osuđuje najave vlasti Republike Srpske kad je u pitanju promjena imena Srebrenice, što smatramo nedopustivim i novim napadom u režiji ljudi koji žele promjenom imena i ranijim promjenama naziva ulica izbrisati sva sjećanja na protekli period, a naročito na sudski presuđen genocid – poručuju iz SDP-a.