Bugojno

Amir Agić s učenicima i profesorima posjetio Selmin mezar

amir agic mezarje (1)
FOTO: avaz.ba

Petnaestak učenika saobraćajne struke Srednje stručne škole, s profesoricama Amilom Duraković i Amelom Jusufbegovićem na čelu, dijelili su građanima letke sa sloganom kampanje

U Bugojnu je obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća.

Ovaj dan se obilježava svake treće nedjelje u novembru od 2005. godine, kada ga je, u formi rezolucije, usvojila Generalna skupština UN-a, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije. Ovogodišnji moto je „Zapamti – Podrži – Djeluj“.

Petnaestak učenika saobraćajne struke Srednje stručne škole, s profesoricama Amilom Duraković i Amelom Jusufbegovićem na čelu, dijelili su građanima letke sa sloganom kampanje.

– Cilj naše kampanje je da potaknemo društvo na odgovornije ponašanje u saobraćaju i poštivanje i razvoj saobraćajne kulture, a vladajuće na ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu i dobru legislativu kako bi se smanjio broj stradalih u nesrećama – kazala je Erna Gurić, tehničar drumskog saobraćaja u SSŠ-u Bugojno.

Učenicima i profesorima pridružio se i Amir Agić, otac preminule studentice Selme Agić, koja je 2016. kao pješak život izgubila u Sarajevu. On je, u društvu učenika i profesorica, posjetio mezar svoje rano preminule kćerke Selme, gdje su položili cvijeće.

– Ovo je veoma pozitivna akcija i potrebno je da se građani u što većoj mjeri upoznaju s opasnostima u saobraćaju, ali i potrebom poštivanja propisa. Definitivno nam treba saobraćajne kulture i ovo smatram jednim od načina da se učine prvi koraci na tom planu. Ovakvih akcija treba više, ali u svakom slučaju moja podrška i hvala im na tome – kazao je Agić.

Podsjetimo, ubica Selme Agić i Edite Malkoč Sanjin Sefić uhapšen je 12. oktobra 2016. godine u Srbiji, nakon što je pobjegao s mjesta nesreće i krio se od policije.

Osuđen je na 17 i po godina zatvora u ponovljenom postupku u Kantonalnom sudu Sarajevo. Proglašen je krivim za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije studentice.