Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amir Kličić optužen da je mitom od šumara finansirao vlastitu kampanju

BiH

Amir Kličić

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona /USK/ podiglo je optužnicu protiv Amira Kličića iz Cazina, bivšeg direktora Kantonalne uprave za šumarstvo, kojem se na teret stavljaju četiri krivična djela primanja dara ili drugih oblika koristi.

On je, prema navodima optužnice, od aprila 2013. do maja ove godine, kada je obavljao funkciju direktora uprave, kontinuirano primao mito na području više opština Unsko-sanskog kantona.

Od fizičkih i pravnih lica koja se bave sječom šume zahtijevao je veće novčane iznose kako bi im omogućio sječu šume, a od zaposlenih u Kantonalnoj upravi je za niz službenih radnji zahtijevao i primao mito kako bi vršio interne premještaje, dodjele službenih čekića i rješenja za doznaku šume i drugo.

U jednom konkretnom slučaju u aprilu od dva lica je tražio 60.000 eura kako bi to iskoristio u političkoj kampanji da postane direktor Šumskog privrednog društva “Unsko-sanske šume”, obećavajući tim licima niz nezakonitih privilegija, posebno nakon što postane direktor tog društva.

Portparol kantonačnog tužilaštva Adnan Tulić istakao je da su u bliskoj saradnji sa pripadnicima MUP-a ovog kantona uspjeli da razotkriju i krivično procesuiraju dobro organizovanu koruptivnu mrežu u Kantonalnoj upravi za šumarstvo, na čijem se čelu nalazio Kličić.