Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amra Babić za Fokus: Ne vole me jer sam im presjekla dotok novca i “rastaljivanje”

amra-babic-11

Jednima je presjekla dotok novca, drugima oduzela moć, trećima – i jedno i drugo. Prijatelji su joj savjetovali da se ne svađa sa SDA, jer je to “strašna sila” koja može uništiti i nju i porodicu.

Da li je odustajanje od Amre Babić opasna avantura za SDA? Kao što je prevelik rizik bio (i) ne podržati Ćamila Durakovića u Srebrenici? Nije se pridružila odmetnutoj četvorki iz SDA; ona je gora: ona je nezavisni kandidat za načelnika Općine Visoko.

Ako pobijedi svoju bivšu stranku koja je (samo)proglasila monopol nad muslimanskim kulturno-povijesnim krugom, dokazaće da je moguće biti veći katolik od pape. Objašnjava zašto izbore u ovoj državi dobijaju “brojači, a ne birači”.

Mnogi su Amru Babić već proglasili Davidom koji je ušao u ring s Golijatom. Ona je osoba koja osvaja na prvi pogled. Nije važno da li ste muškarac ili žena. A nema nikog iza sebe. Ni svoju partiju koja ju je kandidirala za prvi mandat. Ni PR, ni HR. Nikakvu industriju. Ima samo svoja tri sina koji su joj, silom prilika, postali čuvari golog života. Tjelohranitelji. Sačuvala je dostojanstvo i poštenje koji se, kako kaže, na kraju uvijek isplate. Iako je – ne samo zbog hidžaba – prava muslimanka, nije popularna u vjerskim krugovima. Jer, pobogu, “ima stav, suprostavlja se, i hoće sve po ovom svjetovnom zakonu”. Krenula je u školu sa šest godina. Odlikašica i, pogađate, predsjednica razreda. U trećem razredu srednje škole tražila je od nastavničkog vijeća da za jednu godinu završi i četvrti razred. I – završila je.

“Kada Amra Babić prošeta ulicama Visokog noseći svoju muslimansku maramu na glavu, muškarci koji su sjedili u baštama kafića odmah su ustali sa stolica, popravljajući svoju odjeću i gaseći cigarete. Poštovanje je prirodno, jer je ova četrdesettrogodišnja ratna udovica, pobjednica na izborima za gradonačelnika ovoga grada”, objavio je prije četiri godine New York Times. Dojam koji o ovoj ženi stičete preko slika iz novina ipak nije dovoljan. Amru Babić treba doživjeti live. Tada spoznate šta znači riječ – harizma.

Fantomsko saopćenje

amra-3-foto-vanja-lisac

Babić: Narod zaista zna i nikad ga nemojte potcjenjivati

Znam šta vas interesira – zašto više nisam član i kandidat SDA! Ja sam poštivala Program i Statut SDA i nije postojao nikakav ideološki sukob između mene i Općinske organizacije SDA Visoko. Ali, glavna ideologija danas se zove – lični interes i korist. Jednima sam presjekla dotok novca, drugima oduzela moć, trećima – i jedno i drugo. Ne kradem i ne uzimam mito. I ne dam nikom! Tačka – ispalila je Amra Babić kada smo je nedavno nazvali, i dodala kako “nema potrebe za intervjuom jer sam upravo objasnila cijelu pozadinu tzv. sukoba između mene i lokalne SDA, a i moj hidžab vam više nije neka vijest”, kaže aktuelna načelnica Babić i nezavisna kandidatkinja na predstojećim lokalnim izborima.

Svi mediji u BiH nedavno su nasjeli na lažno saopćenje Udruženja žena iz Srebrenice u kojem se od Općine Visoko i načelnice Babić traži javno izvinjenje porodicama žrtava srebreničkog genocida. Razlog je održavanje koncerta “Zabranjenog pušenja” u Visokom samo noć uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Nakon samo nekoliko sati ispostavilo se da je to saopćenje, ustvari, bio neuspio spin i loše smišljeno podmetanje, jer je Munira Subašić javno demantovala da je njeno udruženje poslalo to pismo. Čak je izjavila da Udruženja “Pokret majki enklave Srebrenice i Žepe” potpuno podržava načelnicu Amru Babić.

“Vidite, to jeste bio autogol mojih protivnika. Ali, nema mjesta šali, jer je fantomsko saopćenje plasirala Federalna novinska agencija Fena, koju je osnovala Vlada Federacije BiH! Šta sutra da očekujem? Da i neke druge državne organe i agencije huškaju na mene? Reći ću vam – pokušali su. I ne samo državne! Šta meni preostaje? Pa, javnost! Javnost mi je odbrana i najveći adut! Zbog toga vam i želim dati intervju u kojem ću reći i zašto sam svojim političkim suparnicima toliki trn u oku”, kaže na početku razgovora Amra Babić.

“Puklo” s Arapima

– Proglasili su Vas odmetnicom iz Stranke demokratske akcije. Osjećate li se tako?

Ne, jer “odmetnik” asocira na nešto ružno.

– Jeste li disident?

To je već bolje. Ja sam samo osoba koja ima svoj stav. Ako to znači da sam disident, onda jesam disident. Konačno, zar “disident” mora imati uvijek negativan predznak?

– Nekad ste bili zvijezda, zašto ste sada toliko nepopularni u SDA? 

Ja sam samo pritisnula prekidač i upalila svjetlo. Puno tajnih interesnih veza je puklo. U Visokom nema više mračnih radnji i vladavine iz sjene. Ni mahalaštine, niti minder-politike. Te takozvane moćnike ja nimalo ne zarezujem. Puno je otvorenih Pandorinih kutija i problema koji su godinama gurani pod tepih. Prema tome, odgovor na vaše pitanje je sljedeće: nije Amra Babić nepopularna u SDA, nego – Amra Babić ne želi biti ničiji daljinski upravljač. Do posljednjeg sam trenutka bila lojalna ideji Stranke demokratske akcije, ali neću ispunjavati ničije želje. Neki su lokalni političari u Visokom umislili da su neprikosnovene sive eminencije i ekskluzivni tumači politike SDA. Oni protiv mene ne rade javno. Nedostaje hrabrosti.

– Oni tvrde da se pravite važni?

Ne, ja sam natjerana na samoodbranu. A, ako budem prisiljena na kontranapad, neću pucati iz prazne.

– Vaši oponenti tvrde da niste poštovali stranački kodeks i da je nemoralno okrenuti leđa stranci koja vas je dovela na vlast?

Šta je nemoralno? I, ko je kome okrenuo leđa? Samo sam u prve dvije godine mandata imala kakvu-takvu podršku vijećnika SDA u općinskom Vijeću. U drugoj polovini mandata sam ostala na vjetrometini: gotovo sam se na svakoj sjednici Vijeća morala boriti za većinu koja bi podržala moje prijedloge. Satisfakcija mi je to što su me građani tada prozvali “narodnom načelnicom” – što može zvučati i populistički, ali imponuje. Gubljenje stabilne političke podrške s jedne strane bilo je teško za mene, a s druge strane je dobro i za mene i za građane. Naravno da nije lahko obnašati funkciju “narodnog načelnika” ako niste “politički načelnik”. I pozicija i opozicija su vam suparnici. Ipak, moj motiv jeste povjerenje građana i to je ono što ne želim da izgubim.

– Možete li nam konkretno reći zbog čega ste izgubili podršku SDA? 

Puklo je sa – Arapima. Prije dvije godine u Visoko su došli investitori iz Bahreina sa namjerom da ulože 20 miliona maraka u naselja za odmor, odnosno rezidencijalna naselja. Može, naravno, rekla sam. Imate dobrodošlicu, platićete takse, dobićete dozvole. Ali mi u gradu imamo granatirano i urušeno obdanište, hoćete li nam ga napraviti? Može, odgovorili su Arapi.

Oni bi htjeli da sve dogovaraju izvan institucija. Na minderu

Bio je to odličan posao, ali Općinski odbor SDA bio je protiv ove odluke. Pitali su me zašto nisam tražila novac pa bi “mi” odlučili šta da gradimo. Opstruirali su rad sjednice Općinskog vijeća i bili protiv donošenja odluke o izgradnji obdaništa. Čak nisu došli ni na polaganje kamena temeljca sa arapskim investitorima kojem je prisustvovao i Bakir Izetbegović. Pa vi sad vidite ko koga ovdje ne poštuje!

– Zašto bi SDA Visoko bila protiv jedne takve odluke?  

Zato što lokalni šerif nije naučio da se radi transparentno. Oni bi htjeli da sve dogovaraju izvan institucija. Na minderu. Uključite maštu i pretpostavite šta bi sve tu moglo biti “u opciji”, ali u toj varijanti ne bismo dobili obdanište. Zbog toga sam “disident”. Zbog toga mi se u posljednje dvije godine na Vijeću nameću i amandmani na budžet i kapitalna ulaganja.

– Zar to nije legitimno?

Jeste, ali nije pošteno da su amandmani na budžet isključivo i očito predizborni, a amandmane na kapitalna ulaganja čak ni tehnički nisu znali napisati. Pokušali su izmanipulirati predstavnike mjesnih zajednica i obećavati im “goluba na grani”. Bili su protiv izgradnje dugo očekivanog pješačkog mosta samo zato da bi taj novac rasporedili da asfaltiraju ispred kuća i avlija lokalnih predsjednika mjesnih odbora SDA kao što su to godinama naučili raditi. Isključivo su bili motivirani izborima jer su kupovali izbore na ovaj način. To je bio naš konačni razlaz. Napravili su mi uslugu, i ja im se zahvaljujem.

Mezarja pod bankarskom hipotekom

– Kad ste prije četiri godine pobijedili na izborima u Visokom šta ste zatekli?

Zatekla sam haotično stanje u javnom sektoru. Javne usluge su prije svega nešto što svi konzumiramo. Pružaoci javnih usluga uglavnom su se pretvorili u aždahe koje samo isisavaju i ono malo budžetskih sredstava koje imaju. Vječito su nezadovoljni, uvijek im nešto fali i veliki su gubitnici. Znači, rade neefikasno, troše više nego što imaju, a monopolisti su na tržištu. Javni sektor je gubitnik u svim općinama na svim nivoima vlasti. Mi smo tu napravili puno rezova, zbog čega sam ja dobila puno neprijatelja.

Jednima je presjekla dotok novca, drugima oduzela moć, trećima – i jedno i drugo. Prijatelji su joj savjetovali da se ne svađa sa SDA, jer je to “strašna sila” koja može uništiti i nju i porodicu

U jednom javnom preduzeću čak su i grobne parcele bile pod upisanim sudskim teretom. Plate direktora javnih preduzeća i javnih ustanova u pojedinim slučajevima su skoro za 50% veće od plaće načelnika. A traže novac za dotacije iz budžeta. Pa, o čemu mi pričamo? Upošljavaju bez javnog konkursa. Isisavali su novac u privatne firme članova svoje porodice. Sve je ovo dokumentovano i o svemu su obaviješteni i općinski vijećnici i nadležni organi. Ali nisam sigurna da su reagovali.

Predlagala sam Općinskom vijeću donošenje odluka da plaće ograničimo i uvedemo obavezu javnog konkursa. Nisu prihvatili. Zato i takozvanu opoziciju smatram odgovornom. U ovim slučajevima su koalirali, onako, “politički”, što bi narod rekao.

– Javna je tajna da javni sektor služi za “namirivanje” stranačkih kadrova. Očito, ni Visoko nije izuzetak?

Postupila sam kako sam morala i kako mi je savjest nalagala. Zbog rastrošnosti i nenamjenskog trošenja sredstava Općina Visoko je imala niz problema. Mi danas u 21. vijeku imamo problem vodosnabdjevanja, problem odvoza i zbrinjavanja smeća i kanalizacije. Direktor te javne firme 14 godina nista značajno nije uradio da riješi ova pitanja. A sad je kandidat za načelnika!? I ne moram vam ni reći, sigurno znate, svoju kampanju i platformu temelji na rješavanju ovih problema. Ja ću to konačno sve riješiti, na korak sam od toga.

– Može li općinski budžet to izdržati?

14449811_1264649066888748_7735428227003177801_n

Morat će. Vidite, jedan od mojih programskih ciljeva je upravo bio stabilizacija budžeta, restrikcije u budžetskoj potrošnji – smanjenje deficita i obezbjeđenje dugoročne likvidnosti. Ja sam zatekla stanje sa akumuliranim deficitom od oko 2,5 miliona maraka, neizmirenim obavezama od oko tri miliona maraka, i situaciju u kojoj nismo poslovali u skladu sa Zakonom o budžetima.

Jedan od prvih problema sa kojim sam se operativno srela, jeste da je Elektroprivreda u prvoj sedmici mog mandata poslala opomenu da će isključiti javnu rasvjetu zbog visine dugova. Znači, ja sam se u tom trenutku suočila sa veoma visokim tekućim kratkoročnim obavezama. I pored svega, na kraju prve godine mandata imali smo suficit od 750.000 KM. I, za tri godine koliko stabiliziramo taj budžet, postigli smo to da smo preko dva miliona deficita sanirali i da nemamo neizmirenih tekućih obaveza.

Likvidni smo, ni u jednom trenutku nismo bili blokirani i nismo imali sudskih izvršenja. Istovremeno smo investirali u Općinu preko 12 miliona KM od čega su četiri miliona bila budžetska, a ostatak donatorska sredstva. Manjak investicija iz budžeta nadomjestili smo donatorskim sredstvima. Tu smo imali dosta podrške prijatelja iz inostranstva, ali i znanja i umijeća da uzmemo “svoj dio” od većih nivoa vlasti.

Prebrojat ćemo se

– Kakav je trenutni odnos snaga u Visokom?

Prije nekoliko mjeseci su iz Općinskog odbora SDA Visoko podijelili 3.000 listića za reevidenciju članstva, a vratilo im se – pola! Ipak, cijelo vrijeme pokušavaju reći kako ja nemam podršku građana. Takvu su priču plasirali i Sarajevu. Nije problem, rekla sam im, prebrojaćemo se! Poručivala sam da istaknu ozbiljnog kandidata: neka mi predsjednik SDA Visoko Halim Zukić izađe na megdan, to bi bilo pošteno. Moj izazov je prihvaćen – Halim Zukić je kandidat SDA za načelnika Općine Visoko. Međutim, ankete koje su sami radili nisu baš obećavajuće i ohrabrujuće za njih, kao ni situacija na terenu i predizborni skupovi. Svjesni su i ne prezaju od svih metoda da ostvare željeni cilj.

– Šta očekujete od predstojećih izbora?

Moji politički protivnici kampanju i ove izbore shvataju kao igru na život i smrt. To je očigledno. Ulažu ogroman novac u kampanju. Asfaltiraju puteve, šalju stotine penzionera u banju Reumal, dijele novac i pakete, pričaju bajke koje su, kao, razvojni projekti, vode kampanju i rade onako kako jedino znaju – nasilnički i nelegalnim radnjama.

U tome imaju podršku dijela institucija koje se prave da ne vide, ali ako Bog da, progledat će 3. oktobra. Za mene je ovo prilika da završim započeto i nastavim razvoj općine. Meni je ovo lični otpor da kažem ne silama koje žele da nas zastrašuju, da nas potkupljuju, da nas tlače i da nas toliko godina poslije završetka rata ponovo plaše ratom i prepadaju silama mraka. Bliski prijatelji su mi savjetovali da se ne svađam sa SDA, jer je ta stranka strašna sila. “SDA je moćna, SDA će te uništiti, uništit će tvoju djecu, tvoju porodicu”, govorili su mi.

“Uzmi ponudu od SDA da ti daju neki fond, neku finu poziciju”. Tako su mislili da me “udome” i da me se riješe. Pogrešno su me procijenili, zapravo – potcijenili su me. Ja sam jako sretna što me ljudi doživljavaju kao nekoga ko se suprotstavio teroru i jednoumlju. Postoji i drugi protukandidat, kandidat A-SDA. Ne smatram ga prijetnjom jer on radi isključivo u dosluhu sa kandidatom koalicije SDA-SBB. Tu je još i već pomenuti “doživotni” direktor javnog preduzeća kao kandidat SDP-a.

Konačnu odluku o svojoj kandidaturi donijela sam nakon otvorenog razgovora sa svojom djecom koja su mi pružila podršku. Djeca su mi i tjelesna i svaka druga zaštita.

– Vaši oponenti tvrde da su im Vaši sinovi uputili prijetnje?

amra-babic

Babić: Moji protivnici i ja nismo isti. Narod to zna!

Kako bi to David mogao prijetiti Golijatu? Budimo ozbiljni, ja se samo branim. A kako je izgledala ta “prijetnja” pojasnio je moj sin Mirza na Facebooku: Danas (22. septembra) je na RTV Visoko održana treća radijska debata za načelnike. Zbog prljavih poteza protukandidata, krenuo sam sa mamom na radio jer želim da pokažem “silama zla” da nije sama. U studiju su sjedili gospoda Dlakić (SDP) i Kurgaš (A-SDA). Prišao sam i pružio ruku. Nakon selama, rekao sam gospodinu Kurgašu:”Pošto svi vi igrate prljavo, samo da znate – spreman sam poginuti za svoju majku. Istu poruku prenesite Halimu Zukicu (SDA).”

Nakon toga gospodin Ermin Dlakić me je upitao “odnosi li se to na mene”, na šta sam odgovorio “ne”.

Gospodin Kurgaš me je upitao da li ja to njemu nešto prijetim? Odgovorila sam: Naravno da ne, ne d'o mi Bog. Samo nisam budala, a ni kukavica, a sve ima svoju donju granicu. Ne može više ispod pasa. Dosta! Eto, to im je rekao moj sin.

– Ipak, Vaši protivkandidati su to mogli shvatiti kao prijetnju?

To je smiješno. Ja sam prije televizijske debate, kandidatima Kurgašu i Zukiću životom garantovala da im moja djeca neće ugroziti fizičku bezbjednost, ni sada ni nikada. Jer, moji sinovi dobro znaju kako je izgubiti oca. Nikad neće učiniti ništa nažao očevima šestero djece – Refiku, ni ocu troje djece – Halimu. Moj Mirza je imao četiri godine kad je izgubio oca, Muhamed dvije, a moj treći sin Salih nije bio ni rođen.

Zato sam poručila dragim kandidatima za načelnike da budu mirni, jer djeca samo štite majku. Jedino nju imaju. Otac im je poginuo za BiH i Visoko. Poručila sam im i javno, putem Facebooka: Slobodno dođite na debatu. Neće vam ni dlaka sa glave faliti. Ne tražite izgovor za vaš strah i nemoć da se argumentima sukobite u dijalogu sa njihovom majkom. Ja vas čekam.

Bili su protiv izgradnje dugo očekivanog pješačkog mosta samo zato da bi taj novac rasporedili da asfaltiraju ispred kuća i avlija lokalnih predsjednika mjesnih odbora SDA kao što su to godinama naučili raditi

Ali prava istina je da oni nemaju šta reći. Kampanju vode blateći mene. Nemaju ni programa ni planova. Imaju samo konstatacije i nerealne želje. Njima više niko ne vjeruje. Previše je propalih projekata iza njih. Previše hipoteka nose. I onda im ne preostane ništa drugo nego da pokušaju obrnuti teze.

Pričaju da su ugroženi, da im prijeti „mafija“. Odgovorila sam da su ljudi koje pokušavaju dovesti u vezu sa mnom njihovi poslovni prijatelji i rođaci, ne moji. Ovde sam jedino ugrožena ja, i to od sistema kojim oni vladaju. A kad prođu izbori sve ću vam reći. Sad još ne mogu. I mnogi će se tada stidjeti. Valjda me neće likvidirati i valjda moja priča o teroru koji sam pretrpjela u kampanji, neće ostati neispričana.

– Kako mislite vladati bez stabilne većine u Općinskom vijeću, ukoliko, naravno, pobijedite?

– Prije same kandidature uradila sam istraživanja javnog mnijenja. Očekujem značajnu podršku birača. Uz mene je i Nezavisna lista od 13 kandidata za Općinsko vijeće. Za vrijeme svog četverogodišnjeg mandata uvažavala sam sve konstruktivne inicijative, bez obzira na to da li su dolazile iz moje partije ili nisu. Surađivala sam na realizaciji projekata sa svima. Poštenje se uvijek dugoročno isplati, vjerujte, koliko god to nekome u ovoj državi “glupo” zvučalo. Zato se za većinu u Vijeću uopće ne brinem.

Došlo je vrijeme nezavisnih. Moja podrška su obični ljudi. Vjerujem u narod. Narod će me podržati.

– Bojite li se izbornog inžinjeringa?

Zašto “izborni inžinjering” ne nazovete pravim imenom – izborna krađa? Zna se da velike stranke u kuolarima cinično komentiraju da izbore dobijaju “brojači, a ne birači”. Dakle, ljudi u biračkim odborima, “brojači”, najslabija su karika. Ja imam “sredstvo” kojim ću tretirati potencijalno korumpirane članove biračkih odbora. To moje sredstvo zakon nije predvidio, ali nije ni zabranio. Naravno, ne mogu vam otkriti o čemu se radi. Samo ću vam reći da će izbori u ovoj državi biti pošteni tek kad neko zbog izborne krađe ode u zatvor.

Ovih dana u Visokom se ljudi obučavaju kako da bolje kradu glasove. Ali, imamo i kontra obuku. Pa ćemo vidjeti ko je pametniji. Oni što su propadali u školi ili “štreberi”. I, gdje se stiče bolje i korisnije znanje na univerzitetskim gradovima ili na našim starim, klasičnim, državnim univerzitetima?

Moji protivnici i ja nismo isti. Narod to zna. Jer narod sve zna i nemojte nikad potcjenjivati narod.

– Da li se nakon svega kajete što ste uopće bili član SDA?

Idealista sam i živim svoje snove. Nisam bila u pogrešnoj, već u pravoj stranci, ali mislim da je došlo vrijeme da se neke stvari u toj stranci poredaju na pravi način. Očigledno je da će to morati uraditi bez mene – ako će uopće uraditi. Ja sam radila u privredi, poslije toga sam radila u bankarstvu, jedan period radila sam u osiguranju, vodila sam jedan finansijski konsalting.

Kao ministrica finansija u Vladi ZDK upravljala sam godišnjim budžetom od preko 250 miliona. To mi je struka, jer sam ja magistrica ekonomskih nauka. Prema tome, mogu reći da imam jasnu sliku društva, privrede i ekonomije. Volim da se bavim politikom, zbog toga što smatram da tu sublimiram i svoja životna i svoja školska iskustva.

amra-babic-predizborni

Babić: Ja halal tražim samo od svojih birača

Politiku ne doživljavam kao manipulaciju masama. Doživljavam je kao građenje sistema i sigurnosti za opstanak naroda. Ja mislim da jedan narod, ovdje govorim o Bosancima i Hercegovcima kao naciji – u sta uključujem i Bošnjake i Srbe i Hrvate i sve druge – ne može opstati ako nema države. A državu gradimo, da ponovim, odozdo, od općine. Mislim da smo 20 godina izgubili, jer nismo dovoljno ulagali u opstojnost i dugoročnu stabilnost države.

Konačno je vrijeme da neke stvari presječemo i da prestanemo politizirati. Da prestanemo misliti kako se dodvoravanjem biračima postiže dobar izborni rezultat. Vidite li kako je bez populizma – tako tipičnog za nacionalne stranke – Andrej Plenković u Hrvatskoj trijumfalno vratio HDZ na tron. To je nova era! Ja sam duboko ubijeđena da ljudi žele da imaju jaku, stabilnu državu, pa makar im se ponekad i ne sviđale odluke koja ta država donosi. Mislim da je konačno vrijeme da se počnemo na taj način baviti javnom upravom- radom i rezultatima.

Halal – na izborima

– Zašto vam je toliko bitan drugi mandat?

Jedan mandat je malo da neke stvari završite. Možete započeti. Prvu godinu vi treba da vidite gdje ste došli i da malo sredite i poradite po kući. Drugu godinu pravite projekte, pravite strategiju, zacrtavate viziju. Treću godinu krenete u realizaciju. Četvrtu realizujete i onda vam fali vremena. I onda se zabrinete jer Vam treba još jedan mandat da se ove stvari završe. Mislim da imam životni zadatak da ovo što sam započela privedem kraju i da pokažem da se u politici može biti drugačiji: da politika može biti vođenje brige o narodu, a ne politika vođenja brige o sebi. Mi u BiH imamo privatno vlasništvo nad političkim strankama. To je ono što mene u ovom trenutku udaljava od bilo koje političke opcije i svrstava me u red neovisnih. Ne vidim se kao sljedbenik ijednog političkog lidera u ovom trenutku.

– Ima li analogije između Vas i Ćamila Durakovića u Srebrenici?

Ima. Vjerujem da je načelnik Općine Srebrenica bio u istoj situaciji kao i ja – započeo je neke krupne stvari i čovjeku je stalo da to završi. On se odlučio za malo medijskog pritiska, i malo nekog drugog pritiska, kako bi sebi obezbijedio da bude kandidat (i) SDA. SDA je dugo oklijevala sa podrškom Durakoviću. No, ulog u Srebrenici je veliki. SDA nije željela nikakav rizik i na kraju je Ćamil (p)ostao jedini Bošnjak kandidat za načelnika Općine. I to kao nezavisni kandidat, koji je izgradio imidž i protiv koga bi bilo opasno suprotstaviti drugog kandidata Bošnjaka. Srebrenica je specifična i SDA-u je jako stalo da tamo Ćamil Duraković bude načelnik. Nisam baš sigurna da je SDA-u baš toliko stalo da u Visokom ima svog načelnika i da su Visoko već halalili.

– Poruka biračima?

Ja halal tražim samo od svojih birača. Oni su me doveli na ovo mjesto, oni imaju pravo da me kazne ili nagrade svojim povjerenjem ili nepovjerenjem. Očekujem pobjedu i svaki drugi ishod je nemoguć. Dolazi vrijeme nezavisnih hrabrih političara. Ne samo u Visokom. Onih koji imaju samo jednu stranku – svoj narod!

(Intervju je urađen u saradnji sa Omega produkcijom)