Ana Babić iz SBB-a nova predsjedavajuća Skupštine KS-a

BiH

skupstina ksana babic

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj sjednici izabrali poslanicu Saveza za bolju budućnost Anu Babić za novu predsjedavajuću Skupštine KS-a.

Sljedeća tačka dnevnog reda je Prijedlog odluke izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine KS-a te od prijedlogu odluke o smjeni i imenovanju novih ministara u Vladi KS-a.

Naime, predloženi ministri iz SBB-a zbog rekonstrukcije vlasti na svim nivoima vlasti u BiH trebaju zamijeniti ministre iz Demokratske fronte.

Ana Babić široj javnosti je poznata kao članica žirija reality showa televizije Hayat “Zvijezda možeš biti ti”.

Predloženi ministri su Mirvad Kurić za Ministarstvo kulture i sporta, Mario Nenadić za Ministarstvo pravde i uprave, Ismir Jusko za Ministarstvo unutrašnjih poslova, Amela Dautbegović za Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice i Zilha Ademaj za Ministarstvo zdravstva.

Poslanica Naše stranke Sabina Čudić osvrnula se na sazivanje hitne sjednice, te kazala da se hitne sjednice Skupštine KS-a nikada nisu sazvane zbog epidemije, trovanja ili sigurnosne situacije.

– Na hitnim sjednicama se uvijek bavimo sami sobom, ukoliko želimo nekome izmaći fotelju i dati je drugom. Trebate nam pokazati da su ministri iz DF-a opasni po građane KS-a ili šire epidemiju i dokazati nam hitnost sazivanja ove sjednice – pojasnila je.

Dodala je da je iz medija saznala da dnevni red hitne sjednice te da joj nije poznato šta su ministri iz DF-a pogrešno uradili i zašto ih zamjenjuju ministri iz SBB-a.

Poslanik DF-a Goran Akšamija predložio je da se zbog hitnosti sjednice na dnevni red stavi i Nacrt budžeta za 2016. godinu, što su poslanici odbili.