Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anadolu Agency uskoro otvara nove urede u Africi i Južnoj Americi

Anadolu Agency

Globalna mreža novinske agencije Anadolu Agency (AA) nastavlja svoju ekspanziju i u 2016. godine otvaranjem novih ureda u Africi i Južnoj Americi, potvrdio je direktor marketinga i prodaje AA Nedim Kaya govoreći na konferenciji u Londonu.

AA je na konferenciji na Evropskom savezu novinskih agencija (EANA) prezentovao, osim Kaye i zamjenik generalnog direktora i glavni urednik Metin Mutanoglu.

Kaya je naglasio da Anadolu Agency planira u bliskoj budućnosti otvoriti četiri nova ureda u Nigeriji, Južnoj Africi, Senegalu i Somaliji kao i dva ureda u 2017. godini u Demokratskoj Republici Kongo i Keniji.

“U 2020. kada je 100. godišnjica AA, mreža vijesti Anadolu Agency pokrivat će cijeli afrički kontinent. AA planira objektivno emitovati vijesti iz Afrike, ali i prikazati pozitivne priče Afrike”, rekao je Kaya.

Naglasio je da su najistaknutiji prioriteti AA “vizuelne vijesti i razvoj proizvoda odnosno vijesti za nove medijske kanale”.

“Ova dva naša cilja su objektivno kompatibilna jer su novi medijski kanali, internet stranice, mobilni portali, aplikacije i društveni mediji oblikovani vizuelnim vijestima, fotografijama, snimcima, infografikonima i multimedijima”, rekao je Kaya.

Kada je riječ o strategiji digitalizacije unutar AA, Kaya je naglasio da je ona učinila foto servis AA “Anadolu Images” najvećim uredničkim online portalom fotografija Turske, Bliskog istoka i Balkana.

“On pruža hiljade snimaka i oko tri miliona fotografija sa engleskim i turskim prijevodom”, istakao je Kaya.

Prioritet ureda AA u Južnoj Americi, rekao je, bit će u Argentini, Meksiku i Venecueli.

“AA planira otvoriti svoj ured u Buenos Airesu u 2016. godini”, naveo je Kaya.

Inače, Anadolu Agency ove godine obilježila je 96. rođendan i nastavila svoj uspješni put ulaska u red najboljih svjetskih novinskih agencija.

Osnovana 6. aprila daleke 1920. godine odlukom Mustafe Kemala Ataturka u periodu oslobodilačkog rata i osnivanja Republike Turske, AA je imala historijski važnu ulogu u Turskoj jer je pronosila glas borbe turskog naroda za nezavisnost.

Tokom proteklih devet i pol decenija AA nije posustajala u maratonskoj utrci na globalnom agencijskom i novinarskom poligonu.

Implementacijom jasne vizije rada i razvoja i poštujući principe pouzdanog, nepristrasnog, moralnog i brzog izvještavanja, AA sigurnim koracima korača ka jubileju 100 godina postojanja, čime se rijetke institucije te vrste mogu pohvaliti.

Trenutno AA objavljuje vijesti na turskom, engleskom, arapskom, BHS jezicima, ruskom, kurdskom, francuskom, albanskom, makedonskom, perzijskom jeziku.