Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Analiza predmeta iz oblasti terorizma, korupcije i organizovanog kriminala

birn jr2

BIRN BiH predstavio analizu procesuiranih predmeta iz oblasti terorizma, korupcije i organizovanog kriminala i novi web portal detektor.ba

Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) je početkom 2016. godine počela pred Sudom BiH pratiti predmete iz oblasti terorizma, korupcije i organizovanog kriminala. U toku prvog polugodišta 2016. sačinjene su analize procesuiranih predmeta i izazova s kojima se suočava pravosuđe na državnom nivou, a rezultati analiza predstavljeni su na danas održanoj konferenciji za štampu.
birn jr4

Istraživanja BIRN-a BiH koja se odnose na terorizam pokazuju da su Tužilaštvo i Sud BiH procesuirali preko 20 predmeta u vezi s terorizmom u BiH, kao i da je veći broj ovih predmeta u vezi s odlaskom osoba na strana ratišta i priključenja terorističkim organizacijama. Problemi u ovim slučajevima tiču se saradnje istražnih agencija, razmjene podataka te procesa deradikalizacije nakon odsluženih kazni.

U odnosu na korupciju, analiza BIRN-a BiH pokazuje da se Državno tužilaštvo baziralo na manje predmete korupcije s obzirom da je najveći broj presuda iz ove oblasti ili oslobađajući ili je riječ o uvjetnim kaznama ili kaznama do godine dana zatvora, koje je moguće zamijeniti novcem.
birn jr5

Konačno, državno pravosuđe je riješilo veći broj predmeta, njih preko 230, iz oblasti organizovanog kriminala. Veliki problem u ovim predmetima se pojavio pri oduzimanju imovine ilegalno stečene kroz ova kriminalna djela. Analiza BIRN-a BiH pokazuje da tužioci u predmetima organizovanog kriminala nekada ne traže oduzimanje imovine jer im to odnosi previše vremena u dokaznom postupku. Analiza također ukazuje na nemogućnost Suda BiH da osigura naplatu, kao i situacije u kojima osuđene osobe zatvorsku kaznu u trajanju do godine dana kompenzuju novcem ali ostaju dužne vratiti ilegalno stečenu imovinu.
birn jr3

BIRN BiH je na konferenciji za štampu predstavio i novi portal detektor.ba, na kojem će u narednom periodu biti objavljivani tekstovi, analize, istraživanja i intervjui, kao i audio i video materijali o procesuiranju ratnih zločina, tranzicionoj pravdi, monitoringu pravosuđa, terorizmu, korupciji i organizovanom kriminalu. Na portalu detektor.ba nalazi se i jedinstvena arhiva sačinjena od preko 25.000 članaka, 1.553 radijske emisije, 78 epizoda emisije “TV Justice”, brojnih specijala, intervjua i reportaža nastalih tokom dugogodišnjeg praćenja suđenja za ratne zločine i novinarskog rada u oblasti tranzicione pravde.