Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Del Vechio pozvan u Zagreb

Andrej Plenković pozvao hrvatskog ambasadora u BiH na razgovor

Бањалука – Додик – дел Векио

Hoće li nakon razgovora u Hrvatskoj del Vechio biti razriješen, saznat će se uskoro

Hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vechio bit će pozvan na konzultacije u Zagreb nakon što je učestvovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog “dana RS”, saznaje Hina iz Banskih dvora.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao komandant oklopnih i topničkih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak prisustvo hrvatskog ambasaora u BiH Ivana Del Vechija na tom događaju.

“Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin”, rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

“To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio”, dodao je Krstičević

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske će tijekom dana poslati i službenu informaciju da je Del Vechio pozvan u Zagreb, kaže izvor iz Banskih dvora, prenosi Hina.