Višegrad

Andrićgrad ide na budžet, tri miliona biće uloženo u “hotel za silovanje”

Srn2020-10-10_1814560_0 (1)

Po svemu sudeći, Andrićgrad uprkos uloženim milionima i pompeznim najavama kako će privući mase turista, biće ipak prebačen na budžet

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će kompletno upravljanje Andrićgradom biti povjereno Vladi Republike Srpske i opštini Višegrad da bi ovaj kompleks podigli na veći nivo održivosti, koji ima trajanje.

Dodik, koji je danas posjetio Višegrad, rekao je da je toku rješavanje statusa Andrićgrada.

Lider SNSD-a je dodao da su dogovorili i da institucije RS podrže rekonstrukciju Rehabilitacionog centra “Vilina vlas” sa oko tri miliona KM.

“To ćemo raditi u narednom periodu i rekonstrukcija će početi veoma brzo. Mislimo da je sinergija između lokalne i republičke vlasti najbolje za svaku lokalnu zajednicu”, naveo je Dodik.

Po svemu sudeći, Andrićgrad uprkos uloženim milionima i pompeznim najavama kako će privući mase turista, biće ipak prebačen na budžet.

S druge strane, iz budžeta će biti izdvojeni milioni za kompleks Vilina vlas, mjesto masovnih silovanja i zločina tokom ratnog perioda. U “Vilinoj vlasi“ je, prema izvještaju posebnog Komiteta UN iz 1994. godine, tokom 1992. godine silovano oko 200 žena. Neke od njih su ubijene, a neke su izvršile i samoubistvo.