14 uslova

Špirić: Investicioni program EU za Zapadni Balkan značajan za BiH

Nikolaspiric

Špirić je naveo da se Varhelji nada da bi, ako se ti uslovi ispune, BiH do kraja juna mogla dobiti kandidatski status

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da je investicioni program Evropske komisije za Zapadni Balkan značajan za BiH jer podrazumijeva devet milijardi eura grant sredstava i 20 milijardi eura za podršku investicijama u regionu.

Špirić smatra dobrim to što je evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji boravio u regionu i da je predstavio taj investicioni program Evropske komisije namijenjan zemljama zapadnog Balkana.

On je istakao da je riječ o značajnim sredstvima i da su pretpostavke da bi u ekonomskom i svakom drugom smislu trebalo da preporode zemlje zapadnog Balkana.

“Procjena je da direktne investicije u projekte infrastrukture, u nove tehnologije, gasovode, putnu infrastukturu obrazovanje mladih i slično treba da produkuju stopu rasta od 3,5 odsto. To je ono najznačajnije za zemlje zapadnog Balkana”, rekao je Špirić za ATV.

Kada je u pitanju kandidatski status za BiH, Špirić je naveo i da su velika očekivanja od Evropske komisije, jer postoji 14 uslova koje treba ispuniti.

Špirić je naveo da se Varhelji nada da bi, ako se ti uslovi ispune, BiH do kraja juna mogla dobiti kandidatski status.

“Jedan dio tih uslova BiH je ispunila, ali je ostao najteži dio. Postoji neko političko raspoloženje da će se na tome raditi, ali vidjećemo. Volio bih kada bi atmosfera dijaloga bila uspješna i trajala i nakon odlaska Varheljija”, dodao je Špirić.

Prema njegovim riječima, riječ je o reformi pravosudnog sistema, a jedan od zahtjeva je i da se na svim evropskim pitanjima izbjegne pravo nacionalnog veta što nije jednostavno i što 20 godina nije bilo moguće.