Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Jolie: Moramo pomoći da uspomena na Srebrenicu nikada ne izblijedi

11/07/2015

Slavna glumica i specijalni izaslanik UNHCR-a Angelina Jolie Pitt je, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, rekla kako nikada neće zaboraviti posjetu tvornici u Potočarima, gdje je na hiljade bošnjačkih dječaka i muškaraca likvidirano u brutalnom činu genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

“To hladno, prazno i opustošeno mjesto i ti zidovi na kojim su poredane individualne priče i uspomene ostavljaju strašan utisak strave, koji se ureže duboko u kosti svakog posjetitelja”, rekla je Jolie Pitt.

Dodala je da svako ko tamo dođe preispituje čovječnost i zapita se kako bilo ko može preživjeti gubitak porodice u tako zlim okolnostima.

“U Majkama Srebrenice sam pronašla snažnu suprotnost tom zlu. U njihovoj bezgraničnoj dobroti, dostojanstvu i odmjerenosti sa kojom čuvaju uspomenu na svoju djecu. Njihova odlučnost da odbace osvetu i mržnju je snaga od koje sam zanijemila”, kazala je Jolie Pitt.

Ona vjeruje kako bol onih koji su preživjeli rat u BiH nikada neće nestati.

“U biti ona postaje samo još gorom zbog onih koji negiraju historijske činjenice. Zbog toga je još važnije da pomognemo mi, koji smo prijatelji Bosne i Hercegovine, da uspomena o Srebrenici nikada ne izblijedi. Moramo da stanemo uz Bosnu i Hercegovinu, kako danas, tako i još dugo u budućnosti, iz poštovanja prema poginulim, iz solidarnosti prema onim koji žale za poginulim, ali i zbog budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih novih generacija”, kazala je u obraćanju javnosti Jolie Pitt.

Glumica i humanitarna aktivistica je u martu prošle godine posjetila Memorijalni centar u Potočarima u svojstvu ambasadorice UNHCR-a zajedno s tadašnjim šefom britanske diplomatije Willamom Hagueom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.