Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: U Srebrenici je počinjen genocid koji nas je sve trajno postidio

BiH

vucic

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović je na komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici prisutnima kazao kako je Srebrenica postala mjesto tišine i stradanja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Šta reći u ovom tužnom trenutku, možda je najprikladnije šutjeti u tišini. Ta bol je duboka i snažna svuda oko nas i teško je bilo šta reći. Srebrenica je u povijesti bila poznata po mnogo čemu. Ipak, danas je ovo mjesto komemoracije, tišine, mjesto stradanja”, rekao je Čović.

Naglasio je kako svijet danas suosjeća sa žrtvama koje su ubijene u genocidu u Srebrenici.

“Srebrenica je danas centar cijelog svijeta. Taj svijet danas suosjeća sa žrtvama. Srebrenica je bol koja pripada cijelom svijetu. U Srebrenici je počinjen genocid koji nas je sve trajno postidio. Srebrenica je mjesto genocida, ali i simbol koji nas iznova okuplja, ovdje je naša savjest. Ima li ovdje iko nevin od nas, osim ovih žrtava i porodica?”, istakao je Čović.

Na kraju je poručio kako iz Srebrenice, ipak, treba poslati poruku mira u svijet kako se ratovi više nikada ne bi dešavali.

“Srebrenica ne smije biti simbol smrti. Odavde šaljemo poruku mira cijelom svijetu, poruku da više nikada ne smije biti rata”, napomenuo je član Predsjedništva BiH.