Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grabar-Kitarović: Sjećanje na žrtve sve nas trajno obavezuje

BiH

aa_picture_20150711_5828636_web

Danas, zajedno sa svima vama, poklanjam se nevinim žrtvama čiji su životi izgubljeni prije dvadeset godina u strašnom bezumlju zločina – kazala je na komemoraciji povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrebnici predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Istakla je da je teško “na ovom mjestu tolike tuge i boli“ pronaći primjerene riječi kojima bi izrazila što u ovom trenutku osjeća.

– Predamnom su usamljenost i bol preživjelih, kao i obitelji svih žrtava, njihova opravdana težnja za istinom koja se još iskrivljuje, relativizira, prikriva, unatoč priznatim i poznatim činjenicama, njihova razumljiva želja za pravdom koja u njihovim dušama još uvijek nije zaživjela – kazala je Grabar-Kitarović.

Poručila je također da sjećanje na žrtve “sve nas trajno obvezuje“.

– Obvezuje nas da Srebrenica, kao mjesto najstrašnijeg zločina od Drugog svjetskog rata, ne bude u našim mislima samo 11. srpnja, na dan, po modernu međunarodnu zajednicu, sramotne obljetnice genocida. Obvezuje nas uvijek i iznova na čuvanje Srebrenice kao opomene na to što se događa kada zakažu međunarodni mehanizmi, kada zakaže kolektivna savjest, kad nema volje za pravodobnim djelovanje, kada se ne ispuni zadaća očuvanja temeljnog ljudskog prava na život – kazala je Grabar-Kitarović.

Potcrtala je da na ovom mjestu ne možemo biti bez odgovora na pitanje kako se osloboditi scenarija koji završavaju masovnim pogubljenjima.

– Alati kao što su suosjećanje, povjerenje, ljubav i etičko rasuđivanje u našem su posjedu. Razumno ih je i nužno koristiti kako se ovako nešto ne bi ponovilo nigdje i nikad više. Stoga čvrsto vjerujem u pomirenje i u novi početak temeljen na istini, prihvaćanju vlastite odgovornosti i suosjećanju za patnje i bol susjeda i sugrađana – kazala je hrvatska predsjednica.