Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Seminar u Konjicu

Anonimno prijavljivanje grobnice uz pomoć aplikacije “Prijavi lokaciju”

seminar konjic

Na ovaj način ICMP je do sada zaprimio 19 informacija o potencijalnijm lokacijama grobnica

U okviru Regionalnog projekta o ratnim zločinima, a pod pokroviteljstvom UNDP-a i Velike Britanije, u Konjicu je održan drugi seminar na temu „Traganje za lokacijama grobnica i ekshumacija kao dokazna radnja“, a na kojem su se okupili učesnici potrage za nestalima odnosno predstavnici Tužilaštva BiH, SIPA-e, Instituta za nestale osobe BiH, Međunarodnog komiteta crvenog krsta – križa, Federalne uprave civilne zaštite, ICMP-a te Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Nakon rada ove grupe sa ciljem identifikovanja i prevazilaženja problema sa kojima se ove institucije susreću u procesu traženja nestalih osoba, a u smislu traganja za lokacijama grobnica odnosno zbog nedostatka pouzdanih informacija na kojima se one nalaze, istakla se potreba pokretanja medijske kampanje koja bi imala za cilj promociju aplikacije ICMP-a za prijavljivanje masovne grobnice. Aplikacija “Prijavi lokaciju” na stranici ICMP-a omogućava prijavu mjesta grobnice uz pomoć mape uz lične podatke ili pak potpuno anonimno.

Medijskom kampanjom bi se apelovalo na sve građane BiH da prijave pojedinačnu ili masovnu grobnicu na ovaj način, kako bi žrtve zločina pronašle svoj konačni smiraj.

Na ovaj način ICMP je do sada zaprimio 19 informacija o potencijalnijm lokacijama grobnica.

Između ostalog, na održanom sastanku, zaključeno je da je i dalje potrebno raditi na harmonizaciji i koordiniranom pristupu, a kada je u pitanju saradnja između institucija koje se bave potragom za nestalim osobama, te kako bi se sve informacije o potencijalnim grobnicama koje se dobiju zapravo trebale slijevati na jedno mjesto, a da bi se dalje efikasnije provjeravale.

Tokom diskusije utvrđeno je da je Institutu za nestale osobe BiH potrebna bolja komunikacija sa Tužilaštvom BiH u smislu praćenja toka i rada na informaciji koju Institut proslijedi Tužilaštvu BiH.

Na ovom skupu još jednom je naglašeno da primjer odlične saradnje između ovih institucija u potrazi za nestalima predstavlja koordiniran rad koji je doveo do pronalaska masovne grobnice na Igmanu iz koje su nedavno ekshumirana tijela 12 žrtava.