Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protest u sarajevu

Poruka antifašista: Virus fašizma mora biti otjeran iz BiH (FOTO/VIDEO)

transparent

Ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu postavljena je slika obješenih građana na Marijin Dvoru 1945. godine. Režim je tada objesio 55 antifašista

Članovi Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini okupili su se danas u Sarajevu u znak protesta protiv održavanja mise za žrtve Blajburga.

Na terenu su prisutni i pripadnici policije. Kako javlja reporter Fokusa sa lica mjesta, na šetnji se nalazi nekoliko hiljada ljudi, te mnogi još pristižu.

Kako se može čuti niko nije za nasilje niti su željeli napadati kadinala Vinka Puljića. Cilj je da se pošalje poruka da je Sarajevo bilo i ostalo antifašističko.

“Ne može se historija mijenjati. Žrtve su u Jasenovcu. Zašto se nisu predali kad je kapitulirala i Njemačka. Nisu se smjeli predati. Civile su poveli da bi ih štitili”, čuje se na skupu.

Tokom šetnje pjevaju se partizanske pjesme.

U okvoru šetnje održano je okupljanje i govor ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u blizini kojeg su 28. marta 1945. godine ustaške snage, prema naređenju tadašnjeg ustaškog upravitelja Sarajeva, Maksa Luburića, objesile 55 građana Sarajeva.

 

Antifašista Nijaz Skenderagić izjavio je da je današnji skup odgovor građanskog, civilizacijskog, antifašističkog i slobodarskog Sarajeva, kakvo je ono uvijek bilo u svojoj historiji, “onima koji žele u ovaj grad da donose neke poruke koje nisu dobre za narode koji su živjeli i žive na ovom prostoru”.

“I da zamolimo političare da se bave politikom, crkvene velikodostojnike da se bave religijom, a svi skupa da gradimo neku ljepšu i sretniju budućnost za nas i našu djecu. Ovaj opaki virus, rekao bih, nacionalizma, neofašizma je prije nekih 30-ak godina došao na ove prostore, uspio je da zavadi ove narode, da nam poprilično razori ovu divnu državu BiH i zato bi naša poruka bila: ako već nećete da nas pomognete, onda nas pustite da se mi sami borimo i gradimo našu državu”, poručio je Skenderagić.

Skenderagićevu izjavu pogledajte u nastavku:

Mimohod je organizovan kao odgovor na misu za Bleiburg koja će sutra biti održana u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova. Misu će predvoditi kardinal vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, a njoj će prisustvovati 20-ak osoba.

Bakir Nakaš, član SABNOR-a, kaže kako se sa skupa želi poslati jasna poruka !NE fašizmu”.

“Fašizmu koji je ponovo nakon 35 godina digao glavu i nastoji da sve ono što je narod 45 godina potisnuo u zaborav ponovo da oživi”, kazao je Nakaš. Nakaševu izjavu pogledajte u nastavku:

Na protestu je i Senad Pećanin, bivši novinar, koji kaže da je ovo odgovor Sarajeva na podlu provokaciju. Pećaninovu izjavu pogledajte u nastavku:

Organizaciju ove mise u Udruženju antifašista SABNOR-a BiH smatraju političkom provokacijom.