sarajevska katedrala

Puljić počeo misu za Bleiburg: Ove godine se nismo mogli skupiti na Bleiburškom polju

puljic

Misi, koja je izazvala, oštre reakcije, zbog mjera kriznih štabova, uz sveštenstvo, prisustvuje dvadeset vjernika. Oko katedrale su raspoređene jako policijske snage, a okolne ulice su potpuno blokirane

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u sarajevskoj katedrali Srca Isusova počeo je predvoditi misu za, kako je naveo, sve blajburške žrtve, ali i sve žrtve rata i poraća.

Misi, koja je izazvala, oštre reakcije, zbog mjera kriznih štabova, uz sveštenstvo, prisustvuje dvadeset vjernika. Oko katedrale su raspoređene jako policijske snage, a okolne ulice su potpuno blokirane.

Među prisutnima je delegacija Ambasade Republike Hrvatske u BiH, predvođena ambasadorom Ivanom Sabolićem, te delegacija Hrvatskog narodnog sabora BiH na čijem je čelu Dragan Čović.

– U ime svih katoličkih biskupa u hrvatskom narodu, a posebno u svoje osobno ime, upućujem iskren pozdrav svima vama zajedno i svakom pojedinom od vas koji ste se uključili u našu zajedničku molitvu za tolike žrtve nasilja.

Ujedno upućujem pozdrav biskupu u Klagenfurtu i svim vjernicima njegove biskupije, gdje se nalazi Bleiburško polje.

Zbog pandemije koronavirusa koja još uvijek nije potpuno prestala, ove se godine nismo mogli skupiti na Bleiburškom polju, gdje smo se po tradiciji okupljali i molili za njihove duše – kazao je na početku kardinal Puljić.