BiH

Vrijeme je da idu

Apel “Drugog programa”: Vrijeme odluka i historijske hrabrosti

22/10/2021

Kolumnistice i kolumnisti “Drugog programa”, akcijsko medijske inicijative portala Interview.ba uputili su apel visokim zvaničnicima i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH

Vrijeme je historijske hrabrosti i odluka, stoji u apelu koji je upućen na adresu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmita, šefa delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera, ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona, te ambasadora zemalja Kvinte – Christine Toudic (Francuska), Marco Di Ruzza (Italija), Margret Uebber (Njemačka) i Matthew Field (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Apel za historijsku hrabrosti i vrijeme odluka donosimo u nastavku:

– U Bosni i Hercegovini svi svjedočimo „puzajućem državnom udaru.“ Briga za osnovne potrebe, za fizički opstanak golog života stanovnika, glavno je pitanje epohe koju živimo. Dijelovi vladajućih oligarhija skreću pažnju sa korupcijskih i kriminalnih afera: neki od njih već odgovaraju pred Sudom BiH, dok se neki spremaju za to. Desetine spremljenih predmeta protiv političke mafije u BiH, od kojih se odustajalo zbog straha za svoje i živote svoje djece, sada su spremni i mogu se aktivirati. Očekujući prirodan kraj višedecenijske vladavine povlače očajničke, kockarske poteze i stavljaju posljednji ulog u igri sve ili ništa: živote „svojih“ naroda. Koji su „njihovi“ samo onda kad ih treba zaštititi od odlaska u zatvor. Ili, onda kad ih glasovima za izbore trebaju održati na vlasti.

Vrijeme straha traje tri decenije. Društvo od kojeg su svi digli ruke traži izlaz: a to je sloboda za državljane Bosne i Hercegovine, i procesuiranje za one koji ih drže u mraku. Posljednjim, sinhronizovanim koracima uhljebi i paraziti pokazuju da ne žele evropske integracije, da prkose pravnom sistemu i da zemlju ponovo žele povesti u rat.

U tom smislu, odgovornost leži i na subjektima međunarodne zajednice i zvaničnicima Evropske unije. Istina, niko nijednom subjektu ne može donijeti slobodu ukoliko joj taj subjekt sam ne teži: ali, na sceni je ortodoksna prevara. Narodima u BiH predočeno je da samo podijeljeni mogu biti zajedno. Što je, osim što je notorna laž, put u propast i ismijavanje evropskih vrijednosti. Koje su trebale biti ideal ovoga društva.

A nisu jer su izigrane. Tu, između neuspješnijih projekata zajednice evropskih porodica stoji Bosna i Hercegovina. Zbog svoje, ali i zbog odgovornosti međunarodnih subjekata koji, zbog vlastite kredibilnosti, pa i savjesti, trebaju iskoristiti sve alate koje imaju.

Vrijeme je za hrabrost. Historijski iskorak, zajedno sa ostatkom zdravog tkiva kojeg u Bosni i Hercegovini, nadamo se još ima. O izmjenama izbornog zakona i približavanju Ustava BiH EU standardima, odnosno provođenju presuda Međunarodnog suda za ljudska prava mora se razgovarati sa državnim institucijama i civilnim sektorom, a ne sa predstavnicima stranaka iza zatvorenih vrata. Trgovina „ispod stola“ i dovela je do metastaza društva: od organiziranog kriminala, krađe budžetskog novca i krađe tendera, do straha za život takozvanog običnog „malog“ pojedinca. Niko se osim političkih mafijaša u ovoj zemlji ne osjeća sigurno.

Vrijeme je da se to prekine. Vladavina prava je preduslov za političko rješenje, a do nje je moguće doći podrškom nekorumpiranim pojedincima u Tužilaštvu. Vjerujemo da je smjenjivanje glavne tužiteljice i najava Visokog predstavnika g. Schmidta da proglašenje jednostranih akata „neće tek tako proći“, najava odgovornije politike evropskih institucija. Zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama mora se naći snage da se državi Bosni i Hercegovini da šansa koju imaju ostale zemlje. Povijesne okolnosti nas uče da odustajanje od rješenja problema multiplicira posljedice. Nakon toga, to postaje problem šire zajednice.

U nadi da naš apel razumijete kao vapaj za slobodom i da uvažavate historijsku odgovornost pred kojom se nalazite, vjerujemo da ste spremni zaustaviti retrogradne procese.

Koji vode u ratne sukobe. Vjerujemo da ne treba dalje objašnjavati opasnost pred kojom bi se našli svi evropski subjekti ukoliko se nešto tako ponovi.

Vrijeme je odluka. I historijske hrabrosti. Na svima nama je da ga, zajedno, ne propustimo.

Jer, samo zajedno možemo doći do rezultata.

Baš kao što, zajedno, kako su i došle, treba da odu kriminalno – nacionalističke bande.

Koje nas opet, starim prevarama, žele držati u šaci. Ne dozvolite to

Zbog svog integriteta i kredibilnosti. I zbog nas – navedeno je u apelu kolumnistica i kolumnista “Drugog programa”.

Komentari

Autor: interview.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.