Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dan ljudskih prava

Apel INO-a BiH: Prekinite zavjet šutnje i pomozite u pronalasku nestalih osoba

30. avgust – nestali

U tom smislu je Institut lider u rješavanju pitanja nestalih u regiji, a njihov model i pristup ovom problemu koriste se i u mnogim drugim zemljama diljem svijeta koje su prošle kroz istu sudbinu rata i tranzicije

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. decembra, iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) apelirali su na one koji imaju saznanja o nestalim osobama da progovore i prekinu agoniju porodica koje imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijim.

Od svog postanka 2005. godine, Institut za nestale osobe BiH radi na rješavanju pitanja nestalih osoba, o čemu svjedoče i podaci koji pokazuju da je dosad na prostoru naše zemlje pronađeno više od 80 posto nestalih i da su članovima porodica predati posmrtni podaci 24.300 žrtava.

U tom smislu je Institut lider u rješavanju pitanja nestalih u regiji, a njihov model i pristup ovom problemu koriste se i u mnogim drugim zemljama diljem svijeta koje su prošle kroz istu sudbinu rata i tranzicije.

Broj osoba za kojima se još uvijek traga je 7.628. Okolnosti njihovog stradanja i nestanka nepoznate su, a hiljade članova njihovih porodica još uvijek živi u neizvjesnosti.

“Apelujemo na one koji znaju, a sigurni smo da su među živima, da prekinu zavjet šutnje, da olakšaju svoju savjest, da konačno progovore i tako prekinu agoniju porodica koje imaju pravo znati šta se dogodilo njihovim najmilijim, pronaći njihove kosti i dostojanstveno ih ukopati. Samo nakon suočavanja s prošlosti, mogući su suživot i pomirenje. Pomozite porodicama nestalih da za svog životnog vijeka pronađu mir”, navode iz Instituta.

Svi koji imaju bilo kakvu informaciju o sudbini onih koji se još uvijek vode kao nestali podijeliti je mogu u potpunosti anonimno putem aplikacije koja se nalazi na službenoj web stranici Instituta za nestale osobe BiH, pozivom na sigurni broj 080 02 01 07 ili prijavom u prostorijama Instituta ili nekog drugog nadležnog organa koji se bavi pitanjem nestalih osoba.