Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ohr

Supervizor Scanlan: Za napredak Brčkog potreban je rad na svim nivoima u BiH

Michael Scanlan

Sadašnja vladajuća većina tvrdi da će ovaj mandat biti mandat promjena. Da bi se to i obistinilo, iduće proljeće mora izgledati ovako kako je ovdje opisano

Radovi u Brčko distriktu, a koji se odnose na realizaciju posljednjeg tendera za modernizaciju Luke, sistem vodoopskrbe, infrastrukturne projekte uz rijeku Savu, industrijsku zonu ‘STUDEN & CO’ Holding, te na rekonstrukciju mosta Gunja – Brčko, trebali bi početi na proljeće uz najavu optimalnih pravaca za buduće autoputeve i neophodno širenje aktivnosti na deminiranju.

Ovo je sve moguće ukoliko vlasti u Brčkom, u entitetima i na državnoj razini završe preostale obveze do konca tekuće godine, priopćeno je iz OHR-a.

Navodi se kako ovi transformacijski projekti neće biti od koristi isključivo građanima Brčkog, nego i svima onima koji žive u sjevernim dijelovima Bosne i Hercegovine, bez obzira na to jesu li u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH.

Pored toga, kako vlasti u Brčkom budu povećavale proračunska izdvajanja za kapitalne projekte, u lokalnim zajednicama u Distriktu bi, kažu iz OHR-a, također trebalo doći do poboljšanja lokalne infrastrukture.

– Ali to nije dovoljno. Kako bi se osiguralo da korupcija ne ugrozi ovaj put ka održivoj funkcionalnosti i prosperitetu, Komisija za utvrđivanje sukoba interesa i Ured za borbu protiv korupcije moraju do iduće godine imati potpuno uspostavljene urede s kompletnim osobljem, kako bi mogli početi ostvarivati rezultate. Za one koji će biti predmet njihovog rada bilo bi najbolje da svoje aktivnosti brzo usklade sa zakonom i propisima ili da napuste organe vlasti i javnu službu – stoji u saopćenju.

Naglašeno je kako će biti potrebno da se Skupštini Distrikta na usvajanje podnesu novi Zakon o državnoj službi i Zakon o javnim službenicima i namještenicima, kako bi se u njih ugradile norme i standardi zapošljavanja koji vrijede u EU, a kako bi se, uz to, osiguralo da političko pokroviteljstvo i nepotizam više ne podrivaju pružanje kvalitetnih javnih usluga.

– Sadašnja vladajuća većina tvrdi da će ovaj mandat biti mandat promjena. Da bi se to i obistinilo, iduće proljeće mora izgledati ovako kako je ovdje opisano – istaknuo je supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Inače, o ovim temama razgovarano je koncem ovoga tjedna na sastancima koje je supervizor održao s rukovodstvom Vlade i Skupštine Distrikta, glavnim koordinatorom Vlade, šefom Jedinice za implementaciju projekta modernizacije Luke i direktorom Luke, predstavnicima JP “Komunalno Brčko”, glavnim tužiteljem Tužiteljstva Distrikta, te predstavnicima Komisije za utvrđivanje sukoba interesa i Ureda za borbu protiv korupcije.

Supervizor Scanlan također je nazočio prezentaciji predloženih pravaca za buduću mrežu autoputeva kroz Distrikt, navodi se u priopćenju.