BiH

Vijeće za štampu i online medije u BiH

Apel novinarima povodom početka kampanje za Opće izbore 2022.

01/09/2022
Foto: Fena

Iz Vijeća podsjećaju na odredbe Etičkog kodeksa Vijeća za štampu i online medije u BiH, kao temeljnog dokumenta novinarske profesije, prihvaćenog od strane novinarskih udruženja i medijskih profesionalaca

Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini povodom početka kampanje za Opće izbore 2022. godine u BiH uputila je apel novinarima, urednicima i korisnicima štampanih i online medija na poštovanje civilizacijskih i profesionalnih standarda u javnoj komunikaciji.

Iz Vijeća podsjećaju na odredbe Etičkog kodeksa Vijeća za štampu i online medije u BiH, kao temeljnog dokumenta novinarske profesije, prihvaćenog od strane novinarskih udruženja i medijskih profesionalaca.

Ističu da korisnici štampanih i online medija treba da pokažu odgovornost u korištenju informacionih tehnologija i medijskih sadržaja, poštujući pravila civilizirane i uljuđene komunikacije, medijske pismenosti i kulture.

– Posebno apeliramo da izbjegavaju zloupotrebu slobode govora kao što je govor mržnje, prijetnje, vrijeđanje, prenošenje huškačkih i varljivih sadržaja, i da umjesto toga argumentiranom i uljuđenom komunikacijom doprinesu pluralizmu mišljenja i traženju najboljih opcija za sve građane Bosne i Hercegovine – ističe se u saopćenju.

Vijeće će uz podršku misije OSCE-a u BiH i tokom ove izborne kampanje, realizirati kampanju „Stop! Govor mržnje“ u online medijima u BiH, a cilj je da se identificira i reagira na govor mržnje sadržan u online komentarima tokom izborne kampanje za Opće izbore 2022. godine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.