Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apoteke Sarajevo: Lijekove s isteklim rokom tretiramo kao farmaceutski otpad

BiH

lijekovi

Iz Javne ustanove (JU) Apoteke Sarajevo kazali su Feni da ne prometuju niti izdaju lijekove i medicinska sredstva kojima je istekao rok trajanja.

Naveli su nedavni slučaj kada su na zahtjev pacijenta nabavili losion za kosu s rokom upotrebe do 4. aprila 2018. godine, koji je izdat uz prethodnu saglasnost pacijenta, s obzirom na to da se radilo o kratkom roku trajanja.

– Naredni dan smo izašli u susret tom pacijentu i na njegov zahtjev izvršili povrat novca i pored činjenice da je navedeni losion prethodno nabavljen uz njegovu saglasnost te da zakonski nismo bili u obavezi uraditi navedeno, budući da preparat nije oštećen i da mu nije istekao rok trajanja – pojasnili su.

Iz Apoteka Sarajevo napominju da lijekove s isteklim rokom tretiraju kao farmaceutski otpad tako da se oni, u skladu s pozitivnim propisima i važećim standardima, uništavaju na ekološki prihvatljiv način, za šta dobiju i odgovarajuću dokumentaciju.

Dodali su da zbrinjavanje farmaceutskog otpada vrše u saradnji s registriranim ugovornim firmama za ovu vrstu usluge.

U nadležnosti Inspektorata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH su lijekovi isteklog roka koji su u veledrogeriji, dok su zapisnici o lijekovima isteklog roka u apotekama u nadležnosti entitetskih ministarstava zdravlja i Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta, gdje nadzor vrše maloprodajni inspektori – rečeno je Feni iz Državne agencije za lijekove i medicinska sredstva.