Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na današnji dan debitovao je Misimović (VIDEO)

misimovic

Na današnji dan prije 14 godina prvi nastup u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine upisao je tada 21-godišnji fudbaler drugog tima Bayerna Zvjezdan Misimović. Bilo je to u Makedoniji na stadionu koji je kasnije dobio ime po Borisu Trajkovskom, a meč je igran samo osam dana prije njegove pogibije u Mostaru.

Zanimljivo je da je Makedoniju s klupe predvodio kasnije trener Veleža Dragi Kanatlarovski, a da se u timu našao i napadač Dragan Čadikovski koji je također igrao za Velež. Pobijedila je Makedonija s 1:0 golom Sadikovskog. Misimović je na teren kročio u 60. minuti, a zamijenio je Elvira Bolića. Upravo je Bolić propustio najbolju priliku za naš tim te večeri nakon centaršuta Hasana Salihamidžića s desne strane.

Misimović je nakon Skoplja dres Bosne i Hercegovine obukao još 83 puta. Bio je dio tima koji je ostvario prvi plasman na veliko takmičenje, deset godina nakon svog debija. Postigao je 26 golova, a i danas je rekorder po broju nastupa. Jedno vrijeme je bio i kapiten naše selekcije.

– Iako je rezultat negativan, naša pobjeda je što smo danas dobili tri-četiri igrača na koja se u budućnosti može računati. Kad to kažem mislim na Misimovića, Milenkovića i Kerkeza, rekao je tog dana tadašnji selektor Blaž Slišković.

Utakmica je inače bila prijateljska, prva nakon “historijske” protiv Danske u kojoj smo ostali kratki za Euro. U Skoplju su za bh. tim igrali: Tolja, Kerkez, Papac, Konjić, Bajramović, Milenković, Bolić, Bešlija, Barbarez, Salihamidžić i Blatnjak, dok su s klupe priliku dobili Brašnić, Damjanović, Halilović, Berberović, Bišćević, Hrgović i Misimović.