Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hodžić: Oružje nije moje, Kršo mi ga je dao da ga uništim

BiH

hadzic krsko

U Općinskom sudu u Sarajevu u petak je održano ročište na kojem se raspravljalo o prijedlogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu da se produži pritvor osuđeniku za ratovanje u Siriji Eminu Hodžiću, a koji se tereti za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Indira Karahodžić, Hodžićeva braniteljica, kazala je da se u potpunosti protivi prijedlogu Tužilaštva. Karahodžić je kazala da je njen klijent u cijelosti priznao djelo te je naglasila da je on tokom davanja iskaza, tada u svojstvu osumnjičenog, rekao da samo jedna puška, koju je nabavio od nepoznate osobe, pripada njemu, piše Dnevni avaz.

– On je rekao da ostatak oružja nije njegov te da je, prema nalogu Kenana Krše (optužen za oduzimanje djeteta i spolni odnos, op. a.), preuzeo oružje i da mu je namjera bila da ga uništi – kazala je Karahodžić.

Ona je rekla da je tokom istrage od Hodžića oduzet i mobitel te da je vještačenjem utvrđeno da je u njemu bilo radikalno-militantskih sadržaja.

– Tužilaštvo to dovodi u vezu sa presudom Suda BiH. Hodžić je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, izdržao jednogodišnju kaznu tako da se ne mora nužno to dovesti u vezu s ovim djelom. Tada je u pasošu utvrđeno da je prešao granicu Turske, ali ne i da je bio u Siriji, odnosno da se borio na strani ISIL-a – rekla je Indira Karahodžić.

Tužilac Furtula dodao je da ne postoji nijedan dokaz ili argument koji bi išao u prilog tezi odbrane da je Hodžić želio da uništi oružje s obzirom na to da se nije obratio Civilnoj zaštiti ili drugim organima zaduženim za sklanjanje i uništavanje oružja.