Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Arapović za Fokus.ba: Nisu velike stranke jake, koliko je slaba alternativa

arapovic3456

Politički analitičar Adis Arapović komentarisao je u razgovoru za Fokus.ba jučerašnje lokalne izbore u BiH.

“Mislim da slika nije crno-bijela. S jedne strane, istina je da su stranke koje su dobile najviše glasova SNSD i SDA donijele neke vrlo negativne promjene – donijeli su velike tenzije u predizbornu kampanju. Prvi put nakon 20 godina počelo se prijetiti novim ratom, serviran je povod, a onda organiziran neustavni referendum, uz mnogo politizacije u cijelom procesu, od datiranja sudskih odluka do referendumskih aktivnosti. Istovremeno, huškačka retorika iz ova dva tabora zajedno sa njihovim satelitima koji su posijali neviđen strah među ljude doveli su do kolektivne paranoje od izmišljenog rata”, rekao je Arapović za Fokus.ba.

Dodao je da su na jučerašnje rezultate izbora najviše uticali razjedinjena lijeva opozicija u Federaciji, opozicija u referendumskom raskoraku u RS-u, te izostanak relevantne opozicije HDZ-u.

“Ipak, neuporediva je očigledna pobjeda SNSD-a nad oponentima, s rezultatom SDA. SDA je izgubila preko 10 načelničkih pozicija u svojim tradicionalnim sredinama i dva velika grada, Zenicu I Bihać, i to u koaliciji s SBB-om, dok su se na prošlim lokalnim izborima najviše borili s SBB-om. Jedino SNSD ima razloga za slavlje, pri čemu jačanje SNSD-a nužno znači strateške poremećaje na višem političkom nivou, nove političke tenzije i krize, što je opet zasluga SDA”, istakao je Arapović.

Prokomentarisao je i ubljedljive pobjede pojedinih nezavisnih kandidata koji su se širom zemlje borili za načelnička mjesta.

“To je znak da kada postoje kandidati s jakim karakterom, hrabrošću i znanjem da se suprotstave stranačkim mašinerijama, da se može odnijeti pobjeda. Nisu velike stranke jake, koliko je slaba alternativa. Niska stopa izlaznosti uvijek pogoduje velikim strankama. Manje stranke, opozicione stranke, nezavisne liste i kandidati imaju šansu najviše onda kada motiviraju neopredjeljene glasače i apstinente, a na tome se ni ovoga puta nije mnogo radilo, osim u nekoliko sredina gdje je vidljiv za neke neočekivan ishod”, naglasio je Arapović.

On smatra da se izbori u Stocu u potpunosti trebaju ponoviti i to s novim sastavom
Općinske izborne komisije.

“Treba preispitati krivične odgovornosti svih aktera u incidentu i oduzeti im pravo da učestvuju u izborima na bilo koji način”, rekao je Arapović.