Obustavljena istraga

ArcelorMittal može nastaviti nekažnjeno zagađivati zrak, tlo i vodu

arcelor-mittal-zenica

ArcelorMittal može slobodno nastaviti zagađivati Zenicu. Tako su odlučile pravosudne institucije. Direktor, koji je bio pod istragom, također se može slobodno vratiti u BiH

Ništa se suštinski nije promjenilo u rezultatima obnovljene istrage o odgovornosti kompanije ArcelorMittal za zagađenje zraka, vode i tla na području Zenice i posljedica po zdravlje stanovništva, piše Žurnal.

Žurnal je pisao o svojevremenoj amnestiji ove firme bazirane na argumentu glavne tužiteljice ZDK Vesne Kaknjo da „Arcelor Mittal ima veliki esencijalni značaj za Zenicu, radna mjesta i grijanje grada”. Nova istraga, epilog isti. Obrazloženje za obustavu može se predočiti u nekoliko stavki:

– ArcelorMittal je legalno zagađivao jer su mu propisi i nadležne institucije to dozvoljavale

– ArcelorMittal i bivši direktor Nair Biju ne mogu krivično odgovarati jer su već prekršajno odnosno novčano kažnjeni

– Nema dokaza kada i koliko je otrovnih materija produkovao ArcelooMittal.

– Nema dokaza da su pojedina oboljenja ljudi uzrokovana tim materijama.

Obustava istrage nije samo spašavanje ArcelorMittala, nego i nadležnih federalnih ministara, inspektora i inih budžetskih “spavača” zaduženih samo “na papiru” da provode zakone i posredno brinu o posljedicama po stanovništvo.

Ne čudi fustracija Udruženja građana “Eko forum” Zenica koji godinama vode pravnu bitku da dokažu ne samo odgovornost ArcelorMittala nego i da ih primoraju da ispoštuju predviđeno kupoprodajnim ugovorom.

“Kantonalno tužilaštvo ovom je odlukom poslalo poruku svim zagađivačima, stranim investitorima i državnim institucijama da mogu raditi šta žele, jer za to će platiti samo simbolične prekršajne kazne u iznosu od 128 KM dnevno. Toliko vrijedi zdravlje Zeničana o kojem se niko ne brine”, saopšteno je iz Eko foruma.

Zagovornike stava da je Željezara Zenica i u “Titino vrijeme” bila veliki zagađivač treba stalno podsjećati da se ArcelorMittal prilikom kupovine željezare (za jednu marku, dolar ili euro, nevažno sada), OBAVEZAO da će kao uslov za dobijanje okolinske dozvole ugraditi sve neophodne filtere i smanjiti zagađenje na minimum. Umjesto toga su svako malo najavljivali ekološke projekte navodeći desetine miliona potrošenih za tu namjenu, bez dokaza da je to zaista tačno. Unatoč neispunjavanju uslova, Federalno ministarstvo okoliša je početkom 2017. godine ArcelorMittalu izdalo okolinsku dozvolu za integralnu proizvodnju i tako ga direktno amnestriralo daljnje odgovornosti. Pri tome nisu ispunjeni rokovi za ugradnju i što je posebno važno i upotrebu filtera, što se često uštede radi, zanemaruje.

Bivši direktor Nair Biju koji je bio pod istragom, sada se može vratiti u Zenici, jer je svojevremeno “strateški izmješten” na poslove izvan Bosne i Hercegovine. Istina, postoji još jedna istraga, koja se odnosi na eventualno “izvlačenje” finansijskih sredstva iz BiH, odnosno nenamjensko trošenje sredstava za zaštitu okoliša, što je krivično djelo porezne utaje. Nešto slično bilo je predmet istrage u ArcelorMittalu Prijedor, o čemu je Žurnal pisao, a moglo bi se dosta naučiti o ovom djelu i na primjeru KHK Lukavac.

Nedostajalo je samo da na ovaj dan objave o obustavi istrage, ArcelorMittal po ko zna koji put najavi skoro puštanje nekog sistema za otprašivanje, što inače radi svako malo i potom sve to prolongira. Dodatni problem jeste i to što se vlasnici ArcelorMittala postavljaju kao da su vlasnici ne samo fabrike, nego i grada Zenice. U stvari, možda i jesu, samo oni malobrojni naivni, za razliku od apatične večine, još ne žele to ni priznati ni prihvatiti.

Zeničani ionako, kao i pola planete, ovih dana koriste zaštitne maske. Virus ili sumpor dioksid, razlika je samo u “pošiljaocu”.