Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIKBiH

Hoće li Vukanović biti kažnjen zbog objave SNSD-ovih malverzacija: “Treba ga pohvaliti, a ne kazniti”

Nebojsa-Vukanovic

Prijedlog da Nebojša Vukanović bude kažnjen jer je objavio snimke na kojima SSND dijeli pakete biračima skinut s dnevnog reda

Nadležne službe Centralne izborne komisije BiH uputile su danas prijedlog CIK-u da se Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini NSRS-a kazni s 1.000 KM jer je 14. novembra ove godine na dan izborne šutnje u BiH uoči lokalnih izbora objavio na svom blogu video snimke na kojima je vidljivo da SNSD dijeli pakete glasačima, a što je Vukanović ranije okarakterisao kao pokušaj kupovine glasova iz SNSD-a.

Kako je rečeno na današnjoj sjednici CIK-a Vukanovića je putem Gradske izborne komisije Trebinje prijavio SNSD zbog kršenja izborne šutnje!

Na ovaj prijedlog i uoči glasanja o njemu reagirao je član CIK-a Suad Arnautović koji je kazao da se u ovom slučaju onom ko je objavio snimke ne treba izreći kazna, nego ga treba pohvaliti.

-Ako je to što je snimao pakete što se dijele, pa to nije remećenje šutnje, upravo treba obrnuto, treba pohvaliti čovjeka što je snimio, a ne kažnjavati ga. Nemojte da miješamo babe i žabe –kazao je Arnautović.

Nakon Arnautovićeve primjedbe, odlučeno je da se prijedlog o izricanju kazne Vukanoviću povuče s dnevnog reda današnje sjednice i da se činjenice u vezi s ovim slučajem dodatno utvrde.

Zanimljivo je da je CIK umalo kaznio Vukanovića koji je objavio snimke i fotografije iz Trebinja na dan izborne šutnje iz kojih je vidljivo da je SNSD u Trebinju imao kontakte s biračima, a da o samom činu SNSD-a niko nije uputio ili se do sada nije našao na dnevnom redu CIK-a prigovor o ponašanju SNSD-a na dan izborne šutnje.

Inače, CIK je na današnjoj sjednici usvojio prijedlog da se po prigovoru SDA Novi Grad Sarajevo stranka Narod i pravda kazni sa 1.000 KM zbog navoda da je predsjednik te stranke Elmedin Konaković, na izborni dan, 15.novembra vršio javno političko oglašavanje putem Facebooka.

Usvojen je i prijedlog da se Nezavisni blok kazni s 1.000 KM jer se njihov kandidat Admir Mujanović također u vrijeme izborne šutnje oglašavao na Facebooku protivno odredbama Izbornog zakona BiH.