Vijesti

Sa sjednice CIK-a BiH

Hadžiabdić: Materijal s biračkih mjesta koji je trebao stići dan nakon izbora, dobili smo jučer

24/11/2020

Materijal je takav da ne možete shvatiti  šta se radilo da ne govorim da materijal  koji je trebao stići dan nakon izbora dobijamo jučer, naravno to nije opravdanje, samo želim reći da  insistiram na kontinuiranom dnevnom nadgledanju rada Glavnog centra i efikasnom brojanju i da predlažem da u tom smislu za ovaj zadatak zadužimo Ermina Kosa, šefa Sektora za izbore - kazala je Hadžiabdić

S.DEGIRMENDŽIĆ

Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije, Irena Hadžiabdić, članica CIK-a izrazila je zabrinutost dinamikom rada Glavnog centra za brojanje. Iz izlaganja Hadžiabdić moglo se čuti i da je materijal s biračkih mjesta trebao doći 16. novembra u Glavni centar za brojanje, da je u taj centar došao tek jučer!

Irena Hadžiabdić nije detaljnije obrazlagala zbog čega je sve zabrinuta kada je u pitanju brojanje listića s lokalnih izbora održanih u BiH 15.novembra, ali je iz njene i diskusije drugih članova evidentno da se o ovom problemu diskutovalo na sjednici Kolegija CIK-a čija su zasjedanja inače zatvorena za javnost.

No, da postoje sumnje u ispravnost brojanja i u Glavnom centru za brojanje proizilazi iz zahtjeva Hadžiabdić da ona insistira na „kontinuiranom dnevnom nadgledanju rada Glavnog centra i efikasnom brojanju“.

– Izražavam zabrinutost radom Glavnog centra za brojanje  zbog izvještaja koji dobijamo, i gdje dinamika nije zadovoljavajuća. Dinamika nije zadovoljavajuća i zbog stanja materijala koji je stigao s biračkih mjesta, jer materijal je takav da ne možete shvatiti  šta se radilo da ne govorim da materijal  koji je trebao stići dan nakon izbora dobijamo jučer,naravno to nije opravdanje, samo želim reći da  insistiram na kontinuiranom dnevnom nadgledanju rada Glavnog centra i efikasnom brojanju i da predlažem da u tom smislu za ovaj zadatak zadužimo Ermina Kosa, šefa Sektora za izbore – kazala je Hadžiabdić.

Zabrinutost zbog kako je kazao nezadovoljavajuće dinamike provjeravanja glasova u Glavnom centru za brojanje izrazio je i član CIK-a Vlado Rogić. On je kazao da je nedopustivo da se još uvijek nije počelo s brojanjem glasova pristiglim putem pošte , te da će aktuelna dinamika prebrojavanja glasova utjecati na zakonske rokove za utvrđivanje i potvrđivanje rezultata izbora. Rogić je ocijenio da ukoliko se nastaviti raditi s ovakvim tempom da u zakonom propisanom roku od 30 dana CIK neće uspjeti provesti proceduru potvrđivanja izbornih rezultata.

Na današnjoj sjednici CIK je donio i Naredbu kojom se Glavnom centru za brojanje naređuje da izvrši brojanje glasačkih listića sa pojedinih biračkih mjesta za određene organe vlasti a da za određen broj biračkih mjesta utvrdi broj potpisa na izvodu iz Centralnog biračkog spiska.

U Glavnom centru za brojanje izvršit će se brojanje glasačkih listića i utvrđivanje rezultata izbora sa redovnih biračkih mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Centar Sarajevo na biračkom mjestu  136A052 po kandidatima za načelnika Općine Centar Sarajevo, u osnovnoj izbornoj jedinici Doboj na biračkom mjestu 038B076 po političkim subjektima i kandidatima za Skupštinu grada Doboj,   u izbornoj jedinici Istočno Novo Sarajevo na biračkim mjestima 195B0003 NS i 195B011 NS po kandidatima za gradonačelnika Grada Istočno Sarajevo,  u osnovnoj izbornoj jedinici Kotor Varoš i to  na biračkim mjestima  070B005 i  070B022 po političkim subjektima i kandidatima za Skuštinu općine Kotor Varoš i na biračkom mjestu 070B012 po kandidatima za načelnika Općine Kotor Varoš.

U Glavnom centru za brojanje bit će brojani i listići u osnovnoj izbornoj jedinici Livno na biračkom mjestu  106A023 po političkim subjektima i kandidatima za Gradsko vijeće Livno,  u osnovnoj izbornoj jedinici Lopare na biračkom mjestu  054B009 po političkim subjektima i kandidatima za Skupštinu općine Lopare,   u osnovnoj izbornoj jedinici Orašje na biračkom mjestu  022A003B po političkim subjektima i kandidatima za Općinsko vijeće Orašje,  u osnovnoj izbornoj jedinici Trebinje na biračkim mjestima 182B002, 182B009,182B012, 182B019, 182B030 i 182B038 po političkim subjektima i  kandidatima za Skupštinu grada Trebinje.

Također,u Glavnom centru za brojanje bit će brojani glasovi  u osnovnoj izbornoj jedinici Ilijaš na biračkom mjestu  118A022A za načelnika Općine Ilijaš po kandidatima i za Općinsko vijeće Ilijaš po političkim subjektima i kandidatima,   u osnovnoj izbornoj jedinici Gradiška na biračkim mjestima  010B001 i 010B005 po političkim subjektima i kandidatima za Skupštinu grada Gradiška, u osnovnoj izbornoj jedinici Maglaj na biračkom mjestu  042A026 po političkim subjektima i kandidatima za Općinsko vijeće Maglaj i  u osnovnoj izbornoj jedinici Brčko distrikt BiH na biračkom mjestu  200C050C po političkim subjektima i kandidatima za Skupštinu Brčko distrikta BiH.

U Glavnom centru za brojanje će se utvrditi i broj potpisa na izvodu iz Centralnog biračkog spiska u osnovnoj izbornoj jedinici Gradiška na biračkom mjestu  010B066, u osnovnoj izbornoj jedinici Lukavac na biračkom mjestu  047A040,  u osnovnoj izbornoj jedinici Zenica na biračkom mjestu  093A072, u osnovnoj izbornoj jedinici Novi Grad Sarajevo na biračkom mjestu 133A144 i u osnovnoj izbornoj jedinici Novo Sarajevo na biračkom mjestu 139A091.

Navedene aktivnosti će u Glavnom centru za brojanje biti provedene  u četvrtak, 26.11.2020. godine sa početkom u 09:00 sati (Zetra, Sarajevo). Akreditirani posmatrači za navedena biračka mjesta političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši brojanje i utvrđivanje rezultata izbora, mogu biti prisutni u toku brojanja kao i akreditirani posmatrači za Glavni centar za brojanje, o čemu će biti obaviješteni.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.