Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN Women BiH

Počela kampanja “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno”

Otvaranje kampanje ‘Iskljucimo nasilje’ 01

UN Women BiH od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, u saradnji s partnerima provodi kampanju “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno”

Aktivnosti su dio globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”, koja poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

U fokusu ovogodišnje kampanje u BiH je utjecaj pandemije COVID-19 na porast nasilja nad ženama i djevojčicama. Uz to, kampanja ističe važnost osiguravanja nesmetanog pristupa uslugama podrške preživjelima nasilja, te doprinos šire zajednice prevenciji nasilja nad ženama u vremenu krize, s posebnim fokusom na medije.

Početak kampanje obilježen je online događajem na kojem su uvodne riječi održali ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist, predstavnik UNFPA u BiH John Kennedy Mosoti i predstavnik UN Women u BiH David Saunders.

Ambasadorica Strömquist navela je da je u vremenu krize važno da osiguramo da žene i djevojčice dobiju prijeko potrebnu podršku i zaštitu, te da će nastaviti podržavati rad na sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama u Bosni i Hercegovini.

Saunders je izjavio da nas je kriza prouzrokovana pandemijom sve natjerala da prakticiramo fizičku distancu i da ostanemo kod kuće, a kao rezultat nasilje u porodici se povećalo.

– Sigurne kuće nastavljaju podržavati žene i djevojčice kojima je potrebna pomoć u krizi; osoblje je preopterećeno i riskira vlastite živote da pomogne drugima. Ponosni smo na to što UN Women radi sa lokalnim pružaocima usluga iz općina i nevladinih organizacija, koji ulažu trud da podrže svaku ženu i djevojčicu suočenu sa nasiljem u porodici. Sve preživjele moraju dobiti pomoć koju trebaju i zaslužuju, pogotovo u vremenu krize. Nasilje nikada nije prihvatljivo – rekao je Saunders.

U okviru događaja održana je panel diskusija “Utjecaj pandemije COVID-19 na nasilje nad ženama” a jedan od zaključaka bio je da svi članovi društva – vladin, nevladin i privatni sektor, te mediji, igraju važnu ulogu u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, te da svi trebaju djelovati zajedno kako bi privatni i javni prostori bili sigurni za žene i djevojčice.

Kampanja će biti realizirana i na društvenim mrežama UN Women u BiH – Facebooku, Twitteru i Instagramu, gdje će predstavnici/e nevladinog sektora, medija i međunarodne zajednice poslati snažne poruke radi podizanja svijesti o nasilju nad ženama i djevojčicama u vrijeme pandemije COVID-19 uz moto #isključimonasilje.

Također, u sklopu kampanje bit će realizirana bliska saradnja sa lokalnim medijima iz 11 bh. općina radi podizanja svijesti o nasilju nad ženama na lokalnom nivou, i jačanja kapaciteta medijskih stručnjaka/inja za odgovorno izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju, saopćeno je iz UN Women.