Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nijedna kuća bez vode

Mandić: Kromolj i Poljine će do proljeća imati vodu

mandic i hadziahmetovic

Naselja na Poljinama i Kromolju koja nemaju vodu, kao i dio Alipašine ulice, dobit će je do proljeća – dogovorili su na današnjem sastanku novoizabrani načelnik Općine Centar Srđan Mandić i Enver Hadžiahmetović, direktor ViK-a koji uskoro treba da se vrati na direktorsku poziciju nakon nelegalne smjene

„Za povratak Envera Hadžiahmetovića na direktorsku poziciju postoji i sudski nalog, kojeg trenutna Skupština preduzeća ne poštuje. Rješenje tog problema mora biti jedan od prvih poteza novog ministra komunalne privrede u Vladi KS koji treba da Skupštini ViK-a pošalje dopis u kojem traži da se ispoštuje presuda kojom se Hadžiahmetovića vraća na direktorsku poziciju“, rekao je Mandić.

Mandić i Hadžiahmetović su razgovarali i o krucijalnim vodovodnim projektima ne samo za općinu Centar, nego i za grad Sarajevo u cjelini. Dogovoreno je stavljanje u funkciju Peračkog vrela s kojeg je moguće obezbijediti potisak od 120 litara u sekundi te riješiti vodosnabdijevanje za naselja Kromolj, Poljine, Kobilja Glava i Betanija, koja su perspektivna za širenje grada.

„U vezi s Peračkim vrelom jako je važna i činjenica da se za protok vode do naselja služimo gravitacijom kao prirodnim fenomenom, a ne pumpanjem te će uštede na potrošnji struje biti oko 200.000 KM na godišnjem nivou. Inače, gravitacija će u našem budućem radu biti strateška orijentacija“, rekao je Hadžiahmetović.

Mandić i Hadžiahmetović su, također, dogovorili i što skorije stavljanje vodovoda Nahorevo pod kontrolu ViK-a.

Kad je riječ o prokopavanju ulica zbog sanacije vodovodnih kvarova ili obnove vodovodne mreže, tu će se također saradnja Općine i ViK-a intenzivirati, a Općina će učiniti sve da te radove maksimalno ubrza kad je u pitanju pružanje administrativnih usluga koje su česta kočnica za izvršavanje radova u zadatim rokovima.

Ovi projekti mogu biti spriječeni zbog nemarnog odnosa odlazeće Vlade KS i aktuelne uprave ViK-a jer zbog neplaćanja PDV-a na već realizovane projekte, kao što je sanacija elektroenergetskih postrojenja na Bačevu i vodovodne infrastrukture na Dumačama. Tim je dovedena u pitanje realizacija već odobrenih četiri miliona grant sredstava od EBRD-a.

„S tim u vezi insistiramo da Skupština Kantona i odlazeća Vlada, kao i svi nadležni učine sve da se ove obaveze hitno izmire kako Kanton Sarajevo ne bi ostao bez pomenutih sredstava“, rekli su Mandić i Hadžiahmetović. Ovo pitanje može biti postavljeno već na sljedećoj sjednici Skupštine Kantona.