Globus

Ministar zdravstva

Španci odlučili ko će prvi dobiti vakcinu: “Bit će besplatna i neobavezna”

24/11/2020

Španija očekuje da će pokriti vakcinacijom značajan broj svog stanovništva u prvih šest mjeseci 2021. Vakcinacija neće biti obavezna i bit će besplatna

Štićenici i osoblje staračkih domova bit će prvi koji će biti vakcinisani protiv koronavirusa u Španiji, izjavio je u utorak ministar zdravstva Salvador Illa, objavljujući nacionalni plan vakcinacije koja treba početi u januaru.

Ostali zdravstveni radnici bit će vakcinisani nakon njih, kazao je Illa, dok će 18 grupa građana, jednom za drugom, biti omogućeno da prime vakcinu u španskih 13.000 lokalnih centara za javno zdravstvo.

Španija očekuje da će pokriti vakcinacijom značajan broj svog stanovništva u prvih šest mjeseci 2021. Vakcinacija neće biti obavezna i bit će besplatna, kazao je Illa.

Cilj je “da budemo spremni kao zemlja da vakcinišemo ljude od momenta kada primimo doze”, izjavio je on na konferenciji za novinare.

Vlada se nada da će prve doze stići u januaru, kazao je, ali će njihova dostupnost biti limitirana na prvih nekoliko mjeseci.

Putem ugovora koje je postigla Evropska komisija s vodećim tvorcima potencijalne vakcine za COVID-19, Španija se nada da će dobiti ukupno 140 miliona doza vakcine, dovoljno da se vakciniše 80 miliona u zemlji koja broji 47 miliona ljudi, kazao je Illa. Neke vakcine će biti podijeljene sa siromašnim zemljama, dodao je.

Medicinski registri će bilježiti ko je vakcinisan.

Vlada namjerava vakcinisati 2,5 miliona ljudi iz prioritetnih grupa – štićenika i osoblja staračkih domova, staraca i ostalih ranjivih kategorija – u prvoj fazi. Illa je kazao da će vlada kasnije odrediti koje će biti ostale prioritetne grupe.

On nije ulazio u detalje kako će vakcine, od kojih se neke moraju skladištiti na veoma niskim temperaturama, biti transportovane, ali je kazao da to neće biti problem.

– Naš nacionalni sistem spreman je na vakcinaciju od COVID-19, ali mi također radimo na logistici – kazao je.

Vladini izvori saopćili su da će Španija pokušati da iskoristi prednosti svih dostupnih opcija za skladištenje, bez ulaganja u novu opremu ukoliko to bude moguće. To bi moglo uključivati korištenje kamiona namijenjenih za transport životinjskih lijekova na veoma niskim temperaturama, kazali su izvori.

Španija će učestvovati u zajedničkoj studiji sa sedam ostalih evropskih zemalja koja bi ustanovila kako vakcina djeluje, kazao je Illa.

– Počinjemo da vidimo svijetlo na kraju tunela – izjavila je glasnogovornica španske vlade Maria Jesus Montero, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.