BiH

reakcija na zalihićev istup

Arijana Memić direktoru Hitne pomoći: Uz potpis i pečat upiši i “Bogom se kunem”

17/04/2019

Nakon Zalihićevog istupa koji počinje rečenicom "Je li moguće da čovjek ovako hladnokrvno iznosi notorne laži, i pored materijalnih dokaza???", danas se oglasila sestra ubijenog mladića

Nakon što je advokat porodice Memić Ifet Faraget rekao kako je Hitna pomoć prvo pružala pomoć Alisi, a ne povrijeđenom Dženanu, te da je na vrijeme došlo do intervencije, on bi bio živ, oglasio se prvi čovjek Hitne pomoći Adem Zalihić.

Nakon tog Zalihićevog istupa koji počinje rečenicom “Je li moguće da čovjek ovako hladnokrvno iznosi notorne laži, i pored materijalnih dokaza???”, danas se oglasila sestra ubijenog mladića Dženana Memića, Arijana Memić, inače zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo ispred stranke Narod i pravda.

“Željela bih se osvrnuti na istup u medijima direktora Zalihića, a vezano za ‘predmet Dženan Memić’. Direktor Zalihić je dana 26.02.2019. svojim potpisom, te pečatom ustanove čiji je direktor, potvrdio navode dopisa u kojem jasno daje doznanja da je ekipa Hitne pomoći u noći 08.02.2016. prvo ukazala pomoć dokumentovano lakše povrijeđenoj Alisi Mutap, pa tek naknadno počela s pružanjem pomoći evidentno teže povrijeđenom Dženanu Memiću, te je isto, prilikom svog svjedočenja pred Sudom, doktorica Šejla Brković potvrdila.

Ovim putem poručujem direktoru Zalihiću da ukoliko već ima potrebu da demantuje vlastite dopise kroz medije, neka onda ne stavlja svoj potpis i pečat pod iste, a u suprotnom slučaju, obzirom da je demant završio zakletvom u Boga, neka ubuduće pored svog potpisa i pečata upiše i riječi “Bogom se kunem”.

A, ja sam se davno zaklela zašto ovo radim i čiste savjesti ću staviti i potpis i pečat pored toga”, poručila je Arijana Memić.

U nastavku pročitajte cijeli istup direktora Zalihića na koji je Memić danas reagirala.

“Je li moguće da čovjek ovako hladnokrvno iznosi notorne laži, i pored materijalnih dokaza??? Kome ovo koristi ne znam, ali se Bogom kunem da nije u korist otkrivanja Dženanovog ubice!

Gospodine Faraget stidite se ovoga što ste ovdje iznijeli od laži, i kaljanja ugleda Hitne pomoći! Neko će reći pusti Ademe, nisi ti bio tada direktor. Da, nisam, ali jesam sad kada se lažima kalja ugled ustanove na čijem sam čelu.

Ne znam iz kojeg razloga želite optužiti Hitnu pomoć koja je na najprofesionalniji način odreagovala i omogućila svojom intervencijom DŽenanu da preživi do dolaska u bolnicu.

Sramota je ovo što ste od neistina iznijeli.

Pa Vi ste advokat, valjda bi trebalo da govorite istinu i da se rukovodite činjenicama?!” izjavio je aktuelni direktor Hitne pomoći Adem Zalihić.

Treći upit za Hitnu pomoć

Zastupnica u Skupštini KS Arijana Memić na današnjoj sjednici uputila je upit Hitnoj pomoći vezano za intervenciju od 8. februara 2016. godine kada je u Velikoj aleji nastradao mladić Dženan Memić pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Preminuo je 15. februara 2016. godine.

Zastupnica Memić već je u dva navrata dobila odgovore iz Hitne pomoći kojima nije zadovoljna.

“Ovo je već treći put da vam šaljem upit. Do sada mi niste niti jednom kompletno odgovorili na upite te zahtijevam da ovoga puta pošaljete sve tražene podatke kako bi bilo moguće regularno nastaviti sa radom što smo i ja, a i vi obavezni prema građanima. Audio snimci koje sam zaprimila 05.04.2019. godine, a odnose se na intervenciju od 08.02.2016.godine većina audio zapisa pokazuje datum obrade 08.02.2016.godine što je i za očekivati obzirom da ne bi trebalo biti potrebe iste obrađivati. Međutim, nekolicina audio zapisa je obrađivana, a datum obrade je 08.11.2016.godine. Tražim od vas odgovor zašto su ti zapisi obrađivani, kome su sve dati na uvid, odnosno kome su proslijeđeni te da li su audio zapisi obrađivani na način da su skraćivani ili modifikovani”, pitala je zastupnica Memić.

Ona je zatražila da joj se dostave svi audio zapisi od te noći.

“Na osnovu odgovora zaprimljenog 05.04.2019. godine gdje navodite da se kardiomobil može zaustaviti prilikom transporta u zavisnosti o promjenama zdravstvenog stanja pacijenta koji se transportuje i stručnoj procjeni doktora, upućujem ponovo zahtijev da mi se detaljno obrazloži koje su to moguće promjene zdravstvenog stanja pacijenta odnosno simptomi (da li je jedan od njih i nagon na povraćanje) na osnovu kojih se može donijeti odluka o vanrednom zaustavljanju”.

Zastupnica Memić je pitala i kada je obaviješten MUP KS kako je sugerisano od strane uposlenika DKPT-a odnosno tačno vrijeme i snimak poziva.

“Tražim da mi dostavite snimke apsolutno svih poziva u periodu od 21.30h do 22.52h (08.02.2016. godine) i izvod iz knjige protokolisanih poziva za taj period.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.