Narodni novac

Željka Cvijanović u šopingu, potrošila je 650.000 maraka!

cvijanovic-automobil

Pet novih limuzina iz budžeta će mu platiti 650.032 KM sa uračunatim PDV-om

Predsjednica prezadužene RS Željka Cvijanović ponovo je utrošila stotine hiljada maraka na auto-šoping u “Brčko Gasu” Đorđa Kojića, jednog od osnivača SNSD-a i predsjednika brčanskog odbora ove stranke.

Pet novih limuzina iz budžeta će mu platiti 650.032 KM sa uračunatim PDV-om! Pristigle su tek dvije ponude, a odlučeno je da je, kako je javnost već i navikla, ona „Brčko Gasa“ najpovoljnija – 5.168 KM niža od cifre koju je Cvijanovićeva bila spremna da izdvoji. O lotovima nije bilo govora pa se znalo da će kompletan iznos završiti na računu samo jedne firme, piše Žurnal.info.

Kojić je cijenu prilagodio, ali i očito ispoštovao želje kabineta u pogledu komfora i bezbjednosti. Stavka „obavezna oprema“ podrazumjevala je grijаnje prednjih i zаdnjih sjedištа, ambijentаlnа svjetlа u unutrаšnjosti vozilа, elektroаsistenciju prilikom zаtvаrаnjа vrаtа, putni računar i automаtski trozonski klimа uređаj sа dodаtnim kontrolаmа zа klimu nаzаd. Jedno od vozila mora biti minimalne dužine od 5,3 metara što, kako su već pisali mediji, odgovara vozilu”Audi A8”.

Prosječno, prosječna vrijednost automobila je 130.000 KM, što je daleko više od dosadašnjih predsjedničkih kupovina. U septembru 2017. Služba predsjednika kupila je vozilo za 65.000 maraka, a pod pritiskom javnosti i građanskih protesta raskinut je ugovor za vozilo koje je koštalo oko 75.000 KM.

Kako se cijeni apsolutna sloboda?

Predsjednica ove godine planira da potroši ukupno milion budžetskih maraka za obnavljanje i održavanje voznog parka. Puno? Svi znamo da sloboda nema cijenu i, što bi Cvijanovićeva rekla, “rijeka teče tamo, brdo je ovdje, planina je ovdje, trava izrasla ovdje, ovdje se dešava…” Svugda mora da stigne pa sloboda građana RS ne smije da dođe u pitanje zbog tričavih 1.000.000 KM.

O svemu može da misli Cvijanovićeva kada je instituciji predsjednika RS na raspolaganju 10,85 miliona KM. Nakon što Kojić obnovi vozni park, servisiranje i održavanje vozila ova institucija će plaćati 110.000 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. U odnosu na godinu ranije gorivo će biti skuplje za 20.000 KM i građani ga, za potrebe svite Cvijanovićeve, plaćaju 210.000 KM.

Nekoliko starih automobila, najavila je, ići će na licitaciju, ali vozila u kojima se vozi služba moraju da budu bezbjedna. A pravila ispoštovana!

I Lukač cijeni Kojićevu promptnost

Pravila, kad njemu odgovara, voli i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, jedan od Cvijanovićevoj omiljenih. Promptnost Lukač izuzetno cijeni pa ga u stopu može pratiti samo stranački kadar. Dvije limuzine – “Brčko gas” – 160.000! U martu ove godine potpisom na ugovor ispoštovano je da motor u automobilima bude od minimalno 190 konjskih snaga, odnosno 140 kilovata, a i da se razlikuju u pogonu i boji. Osim što je bila jedina pristigla ponuda, auto-diler Kojić, u maniru pravog trgovca, pojeftinio je robu za 380,5 KM i 72 KM u odnosu na cifru koju je Lukač odredio.

Prvi specijalac RS vjeruje “Brčko Gasu” pa je i 20. februara kod Kojića pazario putnički kombi za 58.000 KM. Prethodno, 26. aprila prošle godine na adresu MUP-a isporučena su dva kombija i to za više od 140.000 KM.

Podsjetnik na poznato

Stranački podoban kvalitet brčanskog preduzetnika nije nepoznanica, jer je Kojić, o čemu je Žurnal takođe pisao, institucijama u RS prodao luksuzne automobile vrijedne oko dva miliona KM. Za sada već više od 20 dobijenih tendera bile su mu potrebne samo dvije godine.

Automobile dugogodišnjeg prijatelja Milorada Dodika kupuju svi – od Regulatorne komisije za Energetiku RS, preko “Šuma RS”, ministarstava pa do načelnika opština i gradonačelnika. Svima je, kako su kao po direktivi naveli, bio najpovoljniji ponuđač. Nisu često spominjali i da je jedini prijavljeni pa su stotine hiljada maraka, koliko košta komfor u VIP loži RS, i mogle da odu samo u njegov džep.