Ambasador u Njemačkoj

Arnaut dobitnik UC Berkley nagrade, posljednji put dodijeljena diplomati SFRJ

Prestižnu Elise i Walter Haas međunarodnu nagradu dobio zbog liderstva i pravca u kojem djelovao u Bosni i Hercegovini

Ambasador Bosne i Hercegovine u Berlinu Damir Arnaut dobitnik je ovogodišnje Elise i Walter Haas međunarodne nagrade koju Univerzitet u Kaliforniji Berkeley (University of California Berkeley) dodjeljuje diplomantu tog univerziteta koji je dao istaknut i izvanredan doprinos svojoj rodnoj zemlji na polju umjetnosti, nauke, obrazovanja, ekonomije, zaštite okoliša, politike ili drugom segmentu.

Nagrada uključuje orden, novčani iznos od 25.000 USD, te plaćene putne troškove do Berkeley-a radi primanja nagrade. Nagrada se dodijeljuje svake godine još od 1966., a dobitnici su bili nobelovac Y.T. Lee, predsjednici Ekvadora, Costa Rice i Pakistana, ambasador Kanade u Iranu koji je omogućio bijeg zarobljenih američkih diplomata, Sadako Ogata, Visoka komesarka UN-a za izbjeglice, te brojni lideri na raznim poljima.

Arnaut je tek drugi dobitnik Haas nagrade sa prostora bivše Jugoslavije, nakon što ju je 2000. godine dobio Živorad Kovačević, bivši ambasador SFRJ u SAD-u koji je sa te pozicije smijenjen 1989. zbog otvorene kritike Slobodana Miloševića i koji je u aprilu 1995. posjetio opkoljeno Sarajevo.

U pismu koje je rektorica UC Berkeley-a Carol Christ uputila Arnautu, istaknuto je:

„Neki od razloga zbog kojih zaslužujete ovu nagradu uključuju Vaše liderstvo, pravac i kontinuitet da vodite Vašu zemlju ka budućnosti. Univerzitet je veoma ponosan na Vaše nesebično liderstvo, a Vaš doprinos i služba Bosni i Hercegovini su primjer najviših vrijednosti Berkeley-a.“

Prihvatajući nagradu, Arnaut je istakao „ponos zbog časti koja je ovim ukazana Bosni i Hercegovini, te da nagrada predstavlja potvrdu njegove posvećenosti da svoje političko i pravno djelovanje obogati tim vrijednostima.“

Arnaut je dodao da je „jedna od uloga ovakvih nagrada i da autoritativno razluče predan rad i konkretne rezultate od samopromocije i populizma“.

Arnaut će nagradu primiti 16. decembra, tokom ceremonije dodjele diploma na Berkeleyu, kojom prilikom će održati i prigodan govor.