Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Arnaut: Imamo opstrukciju zakonodavnopravnog procesa

damir-arnaut4333

Nastavak sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je jučer prekinuta zbog nedostatka kvoruma, iz istog razloga nije održan ni danas.

Na dnevnom redu sjednice, između ostalog je bilo i razmatranje usaglašenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut je izjavio novinarima da su Šefik Džaferović, Nikola Lovrinović i on, u pauzi koja je data kako bi se pokušao osigurati kvorum, telefonski razgovarali sa članicom Komisije Borjanom Krišto.

– Obaviješteni smo da postoje određeni zahtjevi od Saveza za promjene da se u prijedlog budžeta ugrade sredstva za granični prijelaz. Mislim da je riječ o graničnom prijelazu u Bratuncu – kazao je Arnaut.

Po njegovim riječima, to će biti danas na sjednici Vijeća ministara BiH.

– Obaviješteni smo da, ukoliko to bude ugrađeno, da onda neće biti nikakvih problema s kvorumom i s glasanjem. Dakle, ovdje imamo jednu opstrukciju zakonodavnopravnog procesa – ustvrdio je Arnaut.

Kaže da je to neshvatljivo s obzirom na to da se radi o ustavnom osnovu, te da „ustavni osnov za budžet BiH nikada nije upitan, jer Ustav BiH kaže da Parlamentarna skupština usvaja budžet“.

Upitan kada će zakazati nastavak sjednice Ustavnopravne komisije, istaknuo je da se sada ne radi samo o tome da osiguraju kvorum, „već se radi o tome da osiguramo kvorum i prohodnost budžeta“.

– Pažljivo ću razmotriti kada će biti, ne samo kvorum osiguran već kada će biti i većina osigurana za prohodnost ovog prijedloga budžeta. Rukovodeći se time ću zakazati iduću sjednicu komisije – naveo je Arnaut.

S obzirom na to da je za 30. novembar zakazana sjednica Predstavničkog doma, Arnaut je kazao da će u najgorem slučaju zakazati sjednicu i 15 minuta ili pola sata prije početka sjednice Doma.

Naglasio je da to neće biti dovoljno da se razmotre sve tačke dnevnog reda, ali će biti dovoljno da se razmotri prijedlog budžeta institucija BiH za 2017. godinu.

Član Komisije Šefik Džaferović, koji je i član Kolegija Predstavničkog doma, kazao je da dva dana Ustavnopravna komisija nema kvorum za rad i odlučivanje.

Dodaje da se konsultirao s preostala dva člana Kolegija Predstavničkog doma Borjanom Krišto i Mladenom Bosićem, te da su Komisiji ostavili mogućnost da se sjednica Komisije održi i na sam dan održavanja sjednice Predstavničkog doma, pola sata prije početka sjednice, „uz spremnost Kolegija da se sačeka s početkom sjednice dok se ne okonča sjednica Komisije, samo da bismo imali stav ove komisije kada je u pitanju budžet“.

Sjednica Ustavnopravne komisije počela je jučer, ali je prekinuta tokom rasprave o zapisniku, jer je sjednicu napustio član Komisije Momčilo Novaković, koji je imao određene primjedbe na zapisnik, što je dovelo do nedostatka kvoruma.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut je za danas zakazao nastavak sjednice, ali ona ni danas nije održana, jer nije bilo kvoruma.