neophodna saradnja

Arnaut, Margetić i Džehverović o preimenovanju ulica u Sarajevu

Arnaut-Dzehverovic-Margetic – fena

Razgovarali o inicijativama za saradnju svih nivoa vlasti

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut razgovarao je danas sa zamjenicom gradonačelnice Sarajeva Anjom Margetić i zamjenicom predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Mirelom Džehverović o inicijativama za koje je neophodna saradnja između dva nivoa vlasti.

Džehverović je akcent stavila na pitanje obrazovanja, s posebnim osvrtom na potrebu učešća Bosne i Hercegovine u PISA testiranjima (Program za međunarodnu procjenu postignuća učenika). Istaknuto je da je neophodno učiniti sve kako bi se osiguralo da Bosna i Hercegovina učestvuje na ovoj međunarodnoj procjeni znanja i vještina svih petnaestogodišnjaka u svijetu, a to testiranje će idući put biti održano već naredne godine.

Arnaut je iskazao posebnu zabrinutost zbog nemogućnosti vladajuće SDA-HDZ-SNSD-DF koalicije da nađe rješenje za to pitanje, uzimajući u obzir da su upravo članovi Predsjedništva BiH i ministrica civilnih poslova BiH, koji dolaze iz te četiri stranke, nadležni da osiguraju učešće naše zemlje u ovom međunarodnom programu. Sugovornici su se saglasili da je ovo pitanje od suštinskog značaja za učenike u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, kako bi se mogli planirati prioriteti za ulaganja u obrazovni sistem.

Margetić je istakla zabrinjavajuće niska izdvajanja za sport na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, te ja u pravilu reaktivno djelovanje nagrađivanja sportista tek nakon što ostvare vrhunske rezultate, umjesto proaktivnog ulaganja u rano prepoznavanje talenata i proizvodnju vrhunskih rezultata.

Sugovornici su se složili da je, i pored ograničenih nadležnosti za taj resor na državnom nivou, potrebno potencirati budžetska izdvajanja u polju sporta, posebno u segmentima osiguravanja uvjeta učešća svih reprezentativnih selekcija Bosne i Hercegovine, odnosno državnih predstavnika u individualnim sportovima, na svim relevantnim međunarodnim takmičenjima.

Arnaut je zamjenice Margetić i Džehverović upoznao i o statusu odgovora općina, s posebnim osvrtom na gradske općine u Sarajevu, o postupanju po njegovoj inicijativi koja je u januaru usvojena u Predstavničkom domu, a kojom se općinama u svim dijelovima Bosne i Hercegovine sugeriše da imena ulica i drugih javnih površina nazvanih po nacističkim saradnicima zamijene imenima bosanskohercegovačkih Pravednika među narodima s liste Yad Vashema, te je razgovarano o koracima koji bi osigurali punu implementacije te inicijative.

Džehverović, Margetić i Arnaut su razgovarali i o potrebi izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH s ciljem osiguravanja pristupačnosti ostvarivanja biračkog prava za osobe s različitim vrstama invaliditeta u Bosni i Hercegovini, a uzimajući u obzir neophodnost osiguravanja pune jednakosti svih građana Bosne i Hercegovine, tako i ispunjavanje međunarodnih obaveza naše zemlje, saopćeno je iz Arnautovog kabineta.