reakcije

Arnaut o odluci Vijeća ministara: Udar na Ustav i otvoreno kršenje Izbornog zakona

Treća hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
20.11.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Treca hitna sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine pocela je danas u Sarajevu. Damir Arnaut Photo: Armin Durgut/PIXSELL

To je, prema njegovim riječima, opasan čin i radi se o udaru na Ustav BiH i otvoreno kršenje Izbornog zakona BiH

Zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Damir Arnaut smatra da je današnja odluka Vijeća ministara BiH da ne odobri sredstva za održavanje izbora “nesumnjivo izraz težnji HDZ-a da blokira i opstruiše demokratske procese dok ne dobije promjenu Izbornog zakona po svojoj volji”.

– Dosad su krali glasove, a sad pokušavaju da nam ukradu i pravo glasa. To je nedopustivo. OHR ima ovlasti da nametne izdvajanje sredstava, ali pozivamo ih da pored toga i smjene Dragana Čovića s pozicije predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH. Opće je poznato da HDZ ministri i zastupnici ne smiju ni zapisnik usvojiti bez njegovog naloga, te nema sumnje da je upravo Čović direktni nalogodavac ove blokade – navodi Arnaut.

To je, prema njegovim riječima, opasan čin i radi se o udaru na Ustav BiH i otvoreno kršenje Izbornog zakona BiH.

– Također pozivamo CIK BiH da pred nadležnim Tužilaštvom pokrene postupak u cilju utvrđivanja odgovornosti i sankcionisanja odgovornih za opstrukciju izbora odmah po isteku zakonskog roka u četvrtak – saopćeno je iz Naše stranke.